Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la credite în lei, a urcat la un nou nivel maxim al ultimelor 3 luni

Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la credite în lei, a urcat la un nou nivel maxim al ultimelor 3 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2016

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat miercuri de la 0,8% până la 0,81% pe an, nou nivel maxim din 9 august, pe fondul creșterii randamentelor la titlurile de stat, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânxile la creditele variabile în lei, scrie News.ro.

Robor la 3 luni a fost cotat miercuri la 0,81% pe an, de la nivelul de 0,80% înregistrat în primele două zile ale săptămânii.

Robor la 6 luni as-a menținut miercuri la nivelul la care a ajuns marți, de 1,01% pe an, nivel maxim din 29 august.

Creșterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor ieșiri de plasamente ale investitorilor străini în titluri de stat românești.

Totuși, analiștii se așteaptă la calmarea treptată a dobânzilor în perioada următoare.

BpL: Sistemul de economisire-creditare Bauspar ar putea genera până în 2020 investiții ale românilor de 1 miliard euro CITEȘTE ȘI BpL: Sistemul de economisire-creditare Bauspar ar putea genera până în 2020 investiții ale românilor de 1 miliard euro

"Lichiditatea din piața monetară este, probabil, suficientă, însă participanții la piață sunt încă precauți după șocul plăților la buget mari din octombrie, ceea ce sugerează că orice posibilă scădere a ratelor ar trebui să fie graduală", arată analiștii ING, într-un raport publicat miercuri.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Însă dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă creșterea a fost temperată până în această săptămână.

Dacă nivelul Robor nu mai scade până la finalul lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componența dobânzii la credite, românii cu credite în lei vor plăti mai mult pentru ratele lunare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr