Lira turcească a coborât la un minim record; investitorii nu se așteaptă la creșterea dobânzilor

Lira turcească a coborât la un minim record; investitorii nu se așteaptă la creșterea dobânzilor
scris 5 ian 2017

Lira turcească a coborât joi la un minim record, investitorii anticipând că presiunile politice vor împiedica banca centrală a Turciei să crească agresiv dobânzile, transmite Bloomberg.

Moneda turcească a atins minime fără precedent în 2017, după ce anul trecut a scăzut cu peste 17%, scrie News.ro.

Lira a scăzut joi cu 1,4%, la 3,6225 unități pentru un dolar, pe piața din Istanbul, iar în timpul tranzacțiilor a atins 3,6401 unități pentru un dolar, în cel mai amplu declin înregistrat în rândul a 31 de monede majore urmărite de Bloomberg.

”Piețele consideră că banca centrală a Turciei este prea slabă pentru a majora suficient dobânzile încât să țină sub control inflația. Din acest motiv duce lipsă de credibilitate, iar investitorii se pot gândi la o duzină de alte monede pe care să le păstreze în locul lirei”, a explicat Nigel Rendell, analist pentru piețe emergente la Medley Global Advisors în Londra.

Dolarul scade din cauza unor riscuri semnalate de Rezerva Federală, care ar putea influența politica dobânzilor CITEȘTE ȘI Dolarul scade din cauza unor riscuri semnalate de Rezerva Federală, care ar putea influența politica dobânzilor

Înrăutățirea indicatorilor economici, inclusiv contracția economiei în trimestrul al treilea, este însoțită de creșterea riscurilor de securitate. Banca centrală este presată de politicieni, în frunte cu președintele Recep Tayyip Erdogan, să reducă dobânzile și să susțină economia.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
lira turceasca