Lira turcească atinge un nou minim istoric, după ce Erdogan a anunțat că banca centrală pregătește tăierea dobânzilor

Lira turcească atinge un nou minim istoric, după ce Erdogan a anunțat că banca centrală pregătește tăierea dobânzilor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 iun 2021

Lira turcească a atins miercuri un nou minim record, după de președintele Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia pregătește tăieri ale dobânzii de politică monetară în lunile viitoare. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am vorbit astăzi cu Guvernatorul băncii centrale. Este necesar să reducem ratele dobânzilor, urmând să realizăm acest lucru în iulie și august”, a spus Erdogan.

Lira turcească s-a depreciat abrupt față de dolar în urma comentariilor, la un minim istoric. Astfel, dolarul a urcat cu până la circa 4% față de moneda turcească, până la 8,8 lire/unitate. Ulterior, cursul s-a stabilizat la circa 8,6 lire/dolar.

Tranzacție - Cargus preia QeOPS. Povestea companiei, la PROFIT NEWS TV CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cargus preia QeOPS. Povestea companiei, la PROFIT NEWS TV

Potrivit Reuters, lira turcească a avut anul acesta cea mai slabă performanță în rândul monedelor de pe piețele emergente, declin provocat mai ales de îngrijorările legate de influența politicului asupra deciziilor monetare. De la jumătatea lunii martie, lira a pierdut circa 16%. La acel moment, Erdogan a luat decizia surprinzătoare de a-l concedia pe șeful băncii centrale, cu vederi conservatoare, numind o persoană care îi împărtășește viziunea critică față de dobânzile ridicate.

Dobâna cheie în Turicia este, în prezent, de 19%, nivel perceput ca ridicat.

Erdogan susține că tăierea dobânzilor va susține încetinirea inflației, opinie contrară consensului în rândul băncilor centrale. Potrivit lui Erdogan, dobânzile mai mici vor reduce costurile pentru producători, ceea ce se va reflecta, uletrior, și în evoluția prețurilor de consum.

"Dacă eliminăm povara dobânzilor pentru investiții și costuri, atunci vom crea un mediu mai calm, deoarece ratele dobânzilor sunt cele care cauzează inflația", a afirmat Erdogan.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
turcia
dobanzi turcia
dobanda turcia
lira turceasca
lira minim record
politica monetara turcia
banca centrala turcia