Ministerul Economiei: Arierate de peste 66 miliarde lei au fost diminuate, prin compensare, în urma activității CPPI

Ministerul Economiei: Arierate de peste 66 miliarde lei au fost diminuate, prin compensare, în urma activității CPPI
scris 28 sep 2019

Sistemul național de compensare datorii și creanțe a readus în circuitul economic național, în cei 20 de ani de funcționare neîntreruptă, circa 66 miliarde de euro arierate diminuate prin compensare, în urma activității Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, a informat vineri Ministerul Economiei, care anunță că printr-un proiect de act normativ inițiat de minister se vor accelera măsurile de diminuare a blocajului financiar.

”Aceste rezultate se datorează activității Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie – Sucursala București, instituție aflată în subordinea Ministerului Economiei, care gestionează administrarea la nivel național a sistemului de compensare datorii și creanțe ale contribuabililor, persoane juridice cu sediul în România”, arată un comunicat al ministerului.

Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie - Sucursala București, prin Serviciul de compensare, le oferă agenților economici din România oportunitatea să își stingă datoriile și să își recupereze creanțele restante, intrând în Sistemul de compensare datorii și creanțe și folosind ordinele de compensare.

Agentul economic poate accesa Sistemul de compensare în timp real indiferent de locul unde își desfășoară activitatea, deschide pagina web: http://gama.imi.ro și printr-un click, selectează operațiunea dorită și beneficiază astfel de toate serviciile și informațiile oferite.

GRAFIC&FOTO Bursa românească urcă pe maxime post-criză după recunoașterea ca piață emergentă. Jucătorii sunt în așteptarea unei turme de investitori de 128 de ori mai mare. Liderul mondial Vanguard, printre potențialii nou-veniți CITEȘTE ȘI GRAFIC&FOTO Bursa românească urcă pe maxime post-criză după recunoașterea ca piață emergentă. Jucătorii sunt în așteptarea unei turme de investitori de 128 de ori mai mare. Liderul mondial Vanguard, printre potențialii nou-veniți

”Sistemul național de compensare datorii și creanțe este un sistem de interes public, unicul sistem nonmonetar din România. Acesta asigură forma unitară a întregului proces de compensare și este utilizat de toți agenții economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate și locul unde își desfășoară activitatea. Sistemul național de compensare permite transmiterea tuturor informațiilor necesare realizării operațiunilor de compensare, consultarea bazei de date privind facturile încărcate și confirmate de parteneri și verificarea informațiilor privind compensările realizate”, arată Ministerul Economiei.

Sistemul de compensare datorii și creanțe gestionează circuite de compensare mari cu peste trei agenți economici în componență și reunește persoanele juridicele cu capital de stat cu persoanele juridice de drept privat.

Forma de plată nonmonetară pe baza ordinelor de compensare protejează agentul economic de riscul de a intra în incapacitate de plată sau de a înregistra întârzieri la plata datoriilor.

Mai mult, Ministerul Economiei, prin Serviciul de compensare, a inițiat și elaborat ”Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor din economie”. Acest proiect de act normativ are drept obiectiv principal accelerarea măsurilor care să conducă la diminuarea blocajelor financiare din economie prin introducerea compensării on-line care simplifică și mai mult modalitățile prin care pot fi accesate instrumentele de compensare.

viewscnt
Afla mai multe despre
compensare creante
sistem compensare reciproca creante
ministerul economiei
arierate financiare