Ministerul Energiei a pregătit proiectul de lege privind listarea a 10% din Hidroelectrica

Ministerul Energiei a pregătit proiectul de lege privind listarea a 10% din Hidroelectrica
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2017

Ministerul Energiei a pregătit un proiect de lege de prin care vrea să listeze 10% din producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, după ce autoritățile avansaseră în ultimii ani un procent de 15%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de Hotărâre publicat în dezbatere de Ministerul Energiei va modifica astfel Hotărârea Guvernului nr. 1066/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica, scrie News.ro

Astfel, proiectul de lege arată că se va iniția o ofertă publică primară ”de vânzare de acțiuni se va efectua prin oferirea spre subscriere a unui pachet de acțiuni nou-emise reprezentând 10% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social”.

CONFIRMARE Telekom Romania intră pe zona bancară CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Telekom Romania intră pe zona bancară

Nota de fundamentare mai arată totodată că ”majorarea capitalului social al societății se va efectua cu un pachet de acțiuni nou emise reprezentând 12,49% din capitalul social existent”.

În plus, dreptul de preferință de subscriere al acționarilor privați existenți ai societății, la prețul de vânzare al acțiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acțiuni, se va acorda asupra unui pachet de acțiuni nou emise reprezentând 2,49% din capitalul social existent, proporțional cu cota deținută anterior majorării capitalului social, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În varianta inițială, majorarea capitalului social al societății urma să se facă cu un pachet de acțiuni nou-emise de 18,74% din capitalul social.

”Deși măsurile propuse nu au un impact direct la nivel macroeconomic, prin măsurile propuse a fi adoptate în cadrul strategiei de privatizare a acestui operator economic din domeniul utilităților, prin majorare de capital social prin ofertă publică primară, finalizată cu tranzacționarea actiunilor pe piața de capital și mandatarea instituției publice implicate în acest sens, au în vedere și consecințele benefice la nivel macroeconomic, cu referire la stimularea interesului investitorilor pentru piața reglementată de capital din România”, menționează autorii documentului.

De altfel, compania a anunțat că are avizată din această săptămână o nouă structură organizatorică ”al cărei rol este acela de accelerare a procesului de listare și orientarea companiei către dezvoltare și investiții”.

La sfârșitul anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,227 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,338 miliarde lei.

Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci și IFN-uri a crescut cu peste 7.000 în august CITEȘTE ȘI Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci și IFN-uri a crescut cu peste 7.000 în august

În primul semestru al acestui an, societatea a înregistrat un profit net de 716 milioane lei, raportat la o cifră de afaceri de 1,705 miliarde lei.

Compania are circa 3.300 de angajați.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat și unul din cei mai mari producători de energie din țară.  Acționarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei