Monte dei Paschi are un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, peste nivelul estimat inițial

Monte dei Paschi are un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, peste nivelul estimat inițial
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) a informat luni banca italiană Monte dei Paschi că trebuie să acopere un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, mai mare decât suma de 5 miliarde de euro estimată inițial, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul italian a aprobat vineri un decret privind susținerea financiară a Monte dei Paschi, a treia mare bancă italiană, care nu a reușit să obțină sprijinul investitorilor pentru majorarea de capital de 5 miliarde de euro, scrie News.ro.

Monte dei Paschi a anunțat luni că a cerut în mod oficial BCE o ”recapitalizare preventivă”.

Această operațiune este un tip de intervenție de stat la o instituție financiară care are probleme dar care este încă solvabilă. Recapitalizarea preventivă implică achiziția de către stat de acțiuni sau obligațiuni, în condițiile din piață, cu acordul autorităților de la Bruxelles.

În replică, BCE a anunțat că a calculat necesarul de capital al băncii italiene în funcție de rezultatul testelor de stres efectuate în acest an.

Deutsche Bank și Credit Suisse au fost amendate cu 12 miliarde dolari în SUA pentru că au vândut credite toxice CITEȘTE ȘI Deutsche Bank și Credit Suisse au fost amendate cu 12 miliarde dolari în SUA pentru că au vândut credite toxice

Monte dei Paschi a fost singura bancă italiană cu deficit de capital în condiții adverse.

Potrivit BCE, Monte dei Paschi este solvabilă, dar banca centrală a semnalat că nivelul lichidităților a scăzut rapid de la sfârșitul lunii noiembrie.

”Banca a început rapid discuțiile cu autoritățile competente pentru a înțelege metodologiile care au stat la baza calculelor BCE și pentru a lua măsurile necesare recapitalizării preventive”, se arată într-un comunicat al Monte dei Paschis.

Problemele Monte dei Paschi datează de mai mulți ani, dar guvernele italiene nu au reușit să le rezolve, iar acestea au devenit un tabuu politic din cauza noilor reglementări UE care interzic salvarea de către stat dacă investitorii privați nu suportă ei primii pierderi.

Comisia Europeană a anunțat vineri că va colabora cu guvernul italian pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condițiile pentru furnizarea ajutorului.

Președintele Bundesbank (banca centrală germană), Jens Weidmann, membru în conducerea bCE, a avertizat luni că planurile de salvare a Monte dei Paschi trebuie analizate cu grijă, întrucât multe întrebări nu au încă răspuns.

Autoritatea italiană de reglementare a sectorului financiar, Consob, a anunțat săptămâna trecută că acțiunile și obligațiunile Monte dei Paschi vor fi suspendate până la clarificarea condițiilor planului de salvare.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi