Noul președinte al Băncii Mondiale promite că va îmbunătăți relațiile cu China și va respecta angajamentul organizației de a se lupta împotriva schimbărilor climatice

Noul președinte al Băncii Mondiale promite că va îmbunătăți relațiile cu China și va respecta angajamentul organizației de a se lupta împotriva schimbărilor climatice
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2019

David Malpass, noul președinte al Băncii Mondiale, a promis marți că nu va modifica angajamentul instituției de a lupta împotriva schimbărilor climatice și a precizat că va intensifica misiunea Băncii de a combate sărăcia și va îmbunătăți relația cu China, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Malpass, cel care și-a început mandatul la Banca Mondială marți, a fost nominalizat de președintele american Donald Trump. Unii experți în dezvoltare au fost îngrijorați că el ar putea urma agenda „America pe primul loc” a lui Trump și va relua finanțările pentru proiectele de energie pe bază de cărbune și va pune presiune pe China, scrie News.ro.

Însă Malpass a declarat  că va respecta angajamentul Băncii Mondiale de a se lupta cu schimbările climatice, inclusiv decizia de retrage finanțarea pentru energia pe bază de cărbune. El a numit schimbările climatice ca fiind „o problemă cheie” pe care o întâmpină multe dintre țările aflate în curs de dezvoltare.

Yahoo a încheiat un acord de 117,5 milioane de dolari, în cel mai mare caz de furt de date ale clienților din istorie CITEȘTE ȘI Yahoo a încheiat un acord de 117,5 milioane de dolari, în cel mai mare caz de furt de date ale clienților din istorie

„Conducerea și guvernatorii au stabilit o politică în acest sens. Nu mă aștept să existe modificări în acest sens”, a afirmat Malpass.

Un fost economist și oficial guvernamental pentru dezvoltare, Malpass a fost recent subsecretarul pentru afaceri internaționale al Trezoreriei SUA. El a contribuit la decizia de a crește capitalul Băncii Mondiale cu 13 miliarde de dolari în 2018.

Această creștere a bugetului a adus cu ea cererea ca Banca să își concentreze eforturile și oferirea de împrumuturi de la țări cu venit mediu precum China către țări cu venituri mici.

La acea vreme, Malpass a fost critic față de obiceiul Chinei de a se împrumuta constant de la Banca Mondială. Însă el a declarat marți că împrumuturile către China au scăzut deja și că relația se va îndrepta către o practică de contribuții sporite către bancă.

„Acest lucru înseamnă că evoluăm de la stadiul în care ei sunt tot mai puțini cei care se împrumută și au mai multe de oferit în ceea ce privește participarea lor în măririle de capital, participarea lor în IDA, unde China și-a mărit contribuțiile”, a afirmat el făcând referire la Asociația Internațională de Dezvoltare, fondul Băncii Mondiale pentru cele mai sărace țări.

Malpass a declarat că va lucra cu China pentru a crește standardele privind proiectele sale de dezvoltare printr-o transparență mai mare a datoriilor și prin noi standarde ale achizițiilor deschise.

Declarațiile sale sunt în contrast cu cele ale Secretarului Trezoreriei din SUA, Steven Mnuchin, cel care a declarat în fața Congresului că prezența lui Malpass la Banca Mondială va ajuta SUA să concureze cu inițiativa „Belt and Road” aparținând  Chinei. Programul presupune sute de miliarde de dolari investiți în dezvoltarea infrastructurii de către China în 65 de țări, accentul punându-se pe rutele de transport.

Statele Unite rămân cel mai mare acționar al Băncii Mondiale iar Trezoreria din SUA gestionează interesele americane la instituție.

Malpass a declarat că nu vede necesitatea unei restructurări a operațiunilor Băncii Mondiale însă el va căuta să facă împrumuturile mai eficiente în a scoate oamenii din sărăcie.

viewscnt
Afla mai multe despre
david malpass
china
banca mondiala