Numărul de bancnote euro contrafăcute, la un nivel minim istoric în anul 2020

Numărul de bancnote euro contrafăcute, la un nivel minim istoric în anul 2020
scris 23 ian 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că în 2020 au fost retrase din circulație 460.000 de bancnote euro contrafăcute, un nivel minim istoric în raport cu volumul bancnotelor aflate în circulație, se arată într-un comunicat al instituției cu sediul la Frankfurt.

Aproximativ 460.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2020 (220.000 în semestrul doi din 2020), o scădere cu 17,7% față de 2019. Bancnotele de 20 de euro și de 50 de euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Cumulat, acestea au reprezentat circa două treimi din total. 94,5% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro, în timp ce 2,8% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și 2,7% din alte regiuni ale lumii, scrie Agerpres.

VIDEO American Airlines începe să livreze vin la domiciliu CITEȘTE ȘI VIDEO American Airlines începe să livreze vin la domiciliu

BCE precizează că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este foarte redusă, întrucât numărul acestora rămâne scăzut în raport cu cele peste 25 de miliarde de bancnote euro aflate în circulație. În anul 2020, au fost detectate 17 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice aflate în circulație, un nivel minim istoric.

Reproduceri de calitate inferioară sunt retrase în mod continuu din circulație. Toate sunt ușor de detectat, întrucât nu conțin elemente de siguranță sau prezintă imitații foarte slabe calitativ ale acestora. Încă de la introducerea primei serii de bancnote euro, Eurosistemul - Banca Centrală Europeană (BCE) și cele 19 bănci centrale naționale din zona euro - a încurajat cetățenii să dea dovadă de vigilență în privința bancnotelor primite. Cetățenii pot verifica bancnotele utilizând metoda simplă "atinge, privește, înclină", prezentată atât în secțiunea specifică a website-ului BCE, cât și pe website-urile băncilor centrale naționale. De asemenea, Eurosistemul ajută agenții profesioniști care operează cu numerar să asigure că aparatele de sortare și de procesare a bancnotelor pot identifica în mod precis bancnotele contrafăcute, permițând retragerea acestora din circulație.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancnote euro contrafăcute
banca centrală europeană