Acționarul majoritar inițiază ofertă publică la Zentiva România, operațiune derulată în contextul achiziției companiei-mamă de către grupul Advent de la Sanofi. Scepticism în piață: Nu se va reuși delistarea

Acționarul majoritar inițiază ofertă publică la Zentiva România, operațiune derulată în contextul achiziției companiei-mamă de către grupul Advent de la Sanofi. Scepticism în piață: Nu se va reuși delistarea
scris 13 dec 2018

Acționarii de la Zentiva România, producătorul celebrului medicament Algocalmin, vor putea vinde începând de săptămâna viitoare acțiunile deținute la un preț cu 1% peste cel de piață. Oferta a fost făcută pentru 6,7% din acțiuni, însă cum acestea sunt concentrate în mare parte de „cuponari” care nu știu de ele, este foarte probabil ca acționarul majoritar să nu atingă reperul de 95% din acțiuni la care poate fi realizată delistarea.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru oferta obligatorie derulată de Zentiva Group din Republica Cehă la producătorul de medicamente generice Zentiva România, în contextul tranzacției internaționale de 1,9 miliarde euro prin care grupul francez Sanofi a vândut compania-mamă către fondul american de investiții Advent.

În perioada 18 decembrie 2018 – 11 ianuarie 2019, acționarul majoritar va încerca, prin intermediarul BRD Groupe Société Générale, cumpărarea a 28,04 milioane acțiuni, reprezentând 6,73% din acțiunile Zentiva România. Prețul plătit este de 3,7472 lei/acțiune, cu 1,27% peste cel din piață de 3,7000 lei/acțiune. La această cotație, valoarea companiei este de 1,56 miliarde lei (336,11 milioane euro).

Surse din piața de capital au afirmat în discuții la care a participat și Profit.ro, încă de săptămâna trecută, că prețul nu este de așteptat să fie foarte ridicat, întrucât ofertantul știe că, și dacă acesta ar fi mai sus, nu ar putea obține pachetul necesar în vederea delistării. Acestea susțin că pragul de 95% care ar permite retragerea de la bursă nu poate fi atins întrucât restul de free-float este dispersat către persoane care au dobândit acțiunile prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor 1990, iar acestea nu urmăresc mecanismele bursiere pentru a participa la ofertă.

Antibiotice Iași, profit în creștere la 9 luni. Dinamică superioară în exporturile către Asia CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, profit în creștere la 9 luni. Dinamică superioară în exporturile către Asia

Zentiva România a realizat în primele 3 trimestre o cifră de afaceri de 312,87 milioane lei, cu 3,47% mai mici decât cea de 324,14 milioane lei din perioada similară a anului trecut, iar în același interval de raportare profitul net al companiei a crescut cu 268,47%, la 246,29 milioane lei, de la 66,84 milioane lei din primele 9 luni ale anului trecut.

Activele totale ale Zentiva România se ridică la data de 30 septembrie la 851,40 milioane lei, fiind cu 71,27% mai mari decât cele de 497,11 milioane lei prinse în bilanț la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 83,70%, la 237,01 milioane lei, de la 129,02 milioane lei.

Profit net cu aproape un sfert mai mare la 9 luni pentru Biofarm București, una dintre cele mai importante dețineri ale SIF-urilor CITEȘTE ȘI Profit net cu aproape un sfert mai mare la 9 luni pentru Biofarm București, una dintre cele mai importante dețineri ale SIF-urilor

La începutul acestui an, la Zentiva a mai fost derulată o ofertă publică în cadrul căreia au ieșit din acționariat fondurile de pensii NN și fondul finlandez KJK Fund II SICAV-SIF. Cele 2 entități au reclamat în trecut. deturnări de profituri prin prețuri de transfer către majoritarul Sanofi. Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din 2016 a pus în confruntare părțile.

„În această companie se întâmplă lucruri care mie îmi stârnesc o anumită suspiciune”, declara în AGA Răzvan Lefter, reprezentant al KJK. Calculele fondului spuneau că dacă ar fi substrase cheltuieli aparent nejustificate sau chiar denunțate ca nereale, câștigul EBITDA la Zentiva ar fi trebuit să fie în anul 2016 cu 45% mai mare.

Invocarea liderului majorității parlamentare Liviu Dragnea ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste în respectiva AGA și menționarea acestui lucru în exclusivitate în Profit.ro, a atras reacția șefului PSD. Într-o postare pe Facebook, acesta a făcut o declarație care a atras la Zentiva o serie de controale ale Fiscului. „Am citit în presă despre nemulțumirile acționarilor unor firme din România care sunt deținute de mari grupuri multinaționale. Ei se plâng de faptul că profiturile obținute aici sunt transferate, prin operațiuni fictive, către grupurile din afară care dețin pachetul majoritar. Scad astfel artificial și dividendele acționarilor minoritari din România, și taxele datorate către statul român. Susțin categoric orice investiție străină onestă în România! Dacă însă se recurge la operațiuni fictive, pentru a eluda plata taxelor în România, atunci cred că ANAF-ul și alte autorități ar trebui să intervină. Când se încalcă legea, instituțiile statului trebuie să acționeze la fel de ferm, indiferent de forța sau anvergura unei companii", afirma atunci Dragnea.

viewscnt
Afla mai multe despre
zentiva romania
bvb
bursa
advent
nn
sanofi
kjk
liviu dragnea