Acțiunile bancare au salvat sesiunea de la BVB

Acțiunile bancare au salvat sesiunea de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 apr 2018

Într-o zi cu un rulaj mai mic de 5 milioane lei al pieței de acțiuni, peste jumătate din activitatea de tranzacționare a fost asigurată de schimburile cu acțiuni ale Băncii Transilvania și BRD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După zilele de pauză din Europa, în care bursele au fost suspendate cu ocazia Paștelui Catolic și Protestant, lichiditatea a revenit ieri la BVB. Pentru numai o zi! Astăzi volumele s-au retras. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 22,71 milioane lei (4,87 milioane euro). În plus, piața a fost debalansată, nu mai puțin de 58,77% din această activitate de tranzacționare fiind concentrată pe cele 2 acțiuni bancare lichide.

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 0,66%, până la prețul de 15,08 lei/acțiune, pe transferuri în piața reglementată de 6,78 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială în piața deal, în valoare de aproximativ 665.000 de lei.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat schimburi de 5,90 milioane lei, cotația suferind un recul de 0,38%, până la prețul de 2,6200 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,37 miliarde lei (4,66 milioane euro). Banca Transilvania a început de ieri procesul de fuziune cu Bancpost și transferul de proprietate la banca pe care a achiziționat-o recent.

Transgaz și partenerii trebuie să plătească mai mult pentru DESFA. Licitația intră în turul 2 CITEȘTE ȘI Transgaz și partenerii trebuie să plătească mai mult pentru DESFA. Licitația intră în turul 2

Piața nu a avut suflu, iar cotațiile au avut în cea mai mare parte deviații minime față de referință. Spre exemplu, titlurile Transelectrica (TEL), Romgaz Mediaș (M), Conpet Ploiești (COTE) și Nuclearelectrica (SNN) au închis pe același nivel de preț ca și cel de la închiderea ședinței de ieri.

Este o nemișcare ce se vede și la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,13%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,10%, până la nivelul de 8.756,18 puncte. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro că oscilațiile din această zonă sunt neconcludente și că o adevărată bătălie, unde se vor face și volume, va fi la atingerea pragului de rezistență de la 8.800-8.850 de puncte.

Din punctul de vedere al dinamicii, BVB a fost mai degrabă corelată cu piețele mari europene care au suferit în medie deprecieri mai mici, decât cu piețele din Europa Centrală și de Est, unde declinul a fost ceva mai abrupt, așa cum o arată și tabloul Bloomberg: -0,20% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,37% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,70% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,56% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,43% pentru indicele PX de la Praga.

Noul guvernator al băncii centrale din China vizează o deschidere mai mare a sectorului financiar. Confruntată cu fuga capitalului străin, țara a impus restricții stricte în ultimii ani CITEȘTE ȘI Noul guvernator al băncii centrale din China vizează o deschidere mai mare a sectorului financiar. Confruntată cu fuga capitalului străin, țara a impus restricții stricte în ultimii ani

După ce au trecut în forță peste nivelul de referință de 0,9350 lei/acțiune, cel al ofertei recente de răscumpărare, titlurile Fondul Proprietatea (FP), s-au corectat astăzi cu 0,21%, până la nivelul de 0,9460 lei/acțiune. În ansamblu a fost o zi „roșie” pentru titlurile fondurilor închise de investiții, al cărui indice financiar BET-FI, s-a depreciat cu 0,53%, până la nivelul de 40.562,36 de puncte.

Dividende mai bune de la OMV Petrom

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,30%, până la nivelul de 727,25 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 1,40% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3260 lei/acțiune. Mesaroș de la Goldring indicase acțiunea OMV Petrom ca una ce are potențial de creștere în această perioadă. Compania petrolieră a anunțat astăzi că va promova o politică de dividend mai generoasă.

„OMV Petrom SA se angajează să asigure acționarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv prin plata unui dividend crescător. Ne propunem să creștem în fiecare an valoarea dividendului sau cel puțin să menținem nivelul din anul anterior, în concordanță cu performanța financiară și necesarul de investiții, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a societății”, spune notificarea companiei petroliere.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bancpost
bdr
bvb
bursa
fondul proprietatea
dragos mesaros
goldring