Acțiunile bancare, jumătate din activitatea de tranzacționare de la BVB

Acțiunile bancare, jumătate din activitatea de tranzacționare de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 nov 2016

Aproape 13 milioane de lei din rulajul de aproximativ 22 milioane lei al pieței de acțiuni s-a realizat pe titlurile Băncii Transilvania și BRD, capitalizarea bursieră a celor 2 instituții bancare având oscilații minime față de ziua precedentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București, indicele BET s-a apreciat astăzi cu 0,19%, până la nivelul de 6.807,91 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,17%. „Este o ședință de așteptare; nu sunt volume așa mari”, a declarat pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la casa de brokeraj Prime Transaction.

Este expectativa care caracterizează toate piețele bursiere în aceste zile – ne spune – având în vedere că marți au loc alegerile prezidențiale din SUA. Sondajele sunt mai strânse, iar în piață ipoteza că vor fi scăderi ale cotațiilor pe piețele de acțiuni dacă va câștiga candidatul republican Donald Trump a prins forță. Piețele sunt într-o zonă de volatilitate crescută, investitorii încearcă să cuantifice care sunt șansele fiecărui candidat, însă abia de miercuri ar fi de așteptat mișcările mai puternice.

Câtă nevoie are Fondul Proprietatea de listarea companiilor din portofoliu CITEȘTE ȘI Câtă nevoie are Fondul Proprietatea de listarea companiilor din portofoliu

În Europa, dinamica burselor a fost slabă. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri de pe continent, a pierdut 0,22%. Cel mai important recul, de 0,80%, l-a avut indicele FTSE100 de la Londra, în timp ce indicele DAX de la Frankfurt a avut un declin mai atenuat, de 0,43%, iar indicele CAC40 de la Paris a coborât doar marginal sub referință, -0,07%.

Indicii regionali au mers în răspărul marilor piețe, cu aprecieri de 0,10% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și de 0,75% pentru indicele PX de la Praga, iar indicele BUX de la Budapesta chiar a urcat cu 1,26%.

Oscilații modeste față de prețurile de referință

La București sesiunea a fost una de variații mici. „În general, acțiunile au fost pe verde, însă foarte multe încep cu zero în față”, spune Brendea. Într-adevăr, primele 8 din cele mai tranzacționate 10 acțiuni au avut deviații mai micide un procent față de referință, excepțiile fiind titlurile Transgaz (TGN) care au urcat cu 1,01%, până la prețul de 299,00 lei/acțiune și Romcab Târgu Mureș (MCAB) care au crescut cu 1,56%, până la prețul de 9,14 lei/acțiune, însă abia au însumat împreună tranzacții cu puțin sub 1,5 milioane lei.

Neclarități din zona bancară

Activitatea de tranzacționare a fost concentrată. Schimburile cu cele 2 acțiuni bancare românești lichide s-au ridicat la 12,98 milioane lei, au reprezentat 59,24% din rulajul de 21,91 milioane lei (4,87 milioane euro) al pieței de acțiuni. În piața reglementată, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,22%, până la prețul de 2,315 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,75 milioane lei. Pe acest emitent s-au realizat și singurele tranzacții speciale din piața deal de 1,70 milioane lei.

Pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) transferurile s-au ridicat la 5,53 milioane lei. Cotația s-a apreciat cu 0,18%, până la prețul de 11,02 lei/acțiune în ziua în care instituția de credit a publicat rezultatele la 9 luni. Banca a obținut un profit net de 606 milioane lei și are o rată de rentabilitate a capitalurilor proprii, excluzând veniturile nerecurente, de 10,3%.

Investitorii vor să știe care este efectul legilor adoptate în acest an de Parlament și care privesc zona bancară, spune Brendea referindu-se la Legea dării în plată și Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoricul. Investitorii și analiștii își fac anumite calcule legate de impact sau de nivelul de provizionare, însă așteaptă explicații și acuratețea datelor pe care nu le pot furniza decât băncile însele.

Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011 CITEȘTE ȘI Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011

Fondul Proprietatea (FP) a avut al 3-lea rulaj al zilei, de 4,20 milioane lei, cotația coborând cu 0,12%, până la prețul de 0,8030 lei/acțiune, tot în zona maximelor istorice. Brendea de la Prime Transaction nu se mai așteaptă la surprize de la acest emitent. Nu se mai află în centrul atenției și va merge în tendința pieței. În pofida corecției de azi, indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 0,26%, până la valoarea de 28.679,74 puncte, pe fondul unor aprecieri pe segmentul SIF.

Nevoie de explicații suplimentare de la Romgaz

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut cel mai bun avans al zilei, de 0,51%. Cel mai tranzacționat emitent din structura sa de astăzi a fost Romgaz Mediaș (SNG) ale cărui acțiuni s-au apreciat cu 0,64%, până la prețul de 23,55 lei/acțiune, pe transferuri de 1,09 milioane lei. „După o tendință clar descedentă, acțiunile Romgaz se află într-o zonă de stabilizare”, spune Brendea.

El adaugă faptul că în piață se simte nevoia dinspre emitent asupra unor clarificări privind sumele pe care le are de primit și despre perspectivele pieței de gaze naturale unde consumul a scăzut în ultimele trimestre. Astăzi, compania a anunțat semnarea a 2 contracte în valoare de 10,52 milioane lei (2,34 milioane lei) cu Electrocentrale Galați pentru furnizarea de gaze naturale în cursul acestei luni. Ieri compania anunțase semnarea altor 2 contracte de vânzare de gaze naturale în valoare însumată de 19,36 milioane lei (4,30 milioane euro) cu Termoficare Oradea și Electrocentrale Constanța.

Ce se întâmplă cu acțiunile OMV Petrom până vând investitorii cu profil speculativ care au cumpărat în oferta FP

Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis sesiunea la prețul de 0,2255 lei/acțiune, în urcare cu 0,67% față de sesiunea perecentă. Brokerul de la Prime Transaction spune că acțiunile respective sunt prinse între o evaluare teoretic încă scăzută și un preț de piață al unei operațiuni, oferta de vânzare a Fondului Proprietatea pentru 6,42% din titlurile companiei petroliere. Sunt mulți investitori care au un profil mai speculativ și au tentația de a vinde. Chiar și la prețul de astăzi, titlurile OMV Petrom oferă  un randament de 7,38% instituționalilor care au cumpărat la prețul de 0,2100 lei/acțiune în ofertă și un potențial câștig de 13,03%.ce investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață.  Brendea că până la resorbirea de către piață a titlurilor din ofertă care încă sunt disponibile la vânzare prețul va oscila între 0,20 lei/acțiune și 0,24 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
prime transaction
alin brendea
bvb
bursa
brd
romgaz
omv petrom