Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, sesiune pozitivă. Declinul titlurilor OMV Petrom a tras în jos bursa

Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, sesiune pozitivă. Declinul titlurilor OMV Petrom a tras în jos bursa
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 mar 2019

Deși cele mai lichide acțiuni, cele bancare, au avut o zi „verde”, indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut aproape o treime de procent, în contextul unui declin pe segmentul energie, dar mai ales pe acțiunile celei mai importante companii petroliere românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la avântul pe noi maxime ale acestui an în sesiunea de marți, raliul bursier a intrat în impas. Astăzi, piața a avut o nouă zi negativă. Vântul a suflat nefavorabil și din Europa, unde indicii principali și regionali au închis sub nivelurile de referință: -0,76 pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,74% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,70% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,52% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,41% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,83% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,58% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit a coborât cu 0,28%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,30%, până la nivelul de 7.844,33 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor blue-chip este prins între mediile mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) și de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, sesiune pozitivă. Declinul titlurilor OMV Petrom a tras în jos bursa

Imaginea de la BVB a sesiunii de astăzi este oarecum lipsită de acuitate dacă ne uităm doar prin prisma indicilor. De fapt, cele mai lichide 3 acțiuni nu au consemnat scăderi. Astfel, într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a situat la 38,99 milioane lei (8,22 milioane euro), cele mai mari tranzacții, de 15,26 milioane lei, s-au realizat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au avansat cu 0,16%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune.

De asemenea, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,49%, până la prețul de 2,0550 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 10,50 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, în piața deal s-a realizat un transfer special în valoare de 1,52 milioane lei.

Dăncilă confirmă modificarea OUG 114 tot prin ordonanță: Soluțiile de adaptare a taxei pe active discutate cu BNR și ARB vor fi incluse într-un proiect de act normativ CITEȘTE ȘI Dăncilă confirmă modificarea OUG 114 tot prin ordonanță: Soluțiile de adaptare a taxei pe active discutate cu BNR și ARB vor fi incluse într-un proiect de act normativ

De ce a scăzut, însă, bursa? Cu un procentaj important în structura indicilor, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un declin de 1,86%, de o amplitudine peste oscilațiile medii de astăzi. Cotația a închis la nivelul de preț de 0,3435 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,92 milioane lei, într-o zi în care la Londra, cotația țițeiului de tip Brent a testat reperul de 64 dolari/baril, o limită inferioară a parametrilor de tranzacționare din ultimele 4 săptămâni.

Pe același segment energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a coborât cu 0,83%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,16%, până la prețul de 30,95 lei/acțiune, pe transferuri de 1,28 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 0,87%, până la prețul de 340,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 724.000 de lei. Pe contrasens, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 1,60%, până la prețul de 9,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.

Interes a existat și pe acțiunile fondurilor închise de investiții. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 0,8850 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 2,13 milioane lei. Un schimb de o valoare apropiată, respectiv de 2,21 milioane lei, s-a realizat în piața deal cu titluri SIF Banat Crișana (SIF1). Indicele financiar BET-FI s-a apreciat marginal, cu 0,04%, până la nivelul de 35.612,25 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz