Acțiunile H2O vin astăzi la bursă, într-o ceremonie cu fast și cu un record al pieței de capital românești. Americanii de la Franklin Templeton pot să fi ales cel mai bun moment dintr-un deceniu

Acțiunile H2O vin astăzi la bursă, într-o ceremonie cu fast și cu un record al pieței de capital românești. Americanii de la Franklin Templeton pot să fi ales cel mai bun moment dintr-un deceniu

Foto Hidroelectrica

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iul 2023

Fondul Proprietatea a închis cu succes operațiunea de listare a Hidroelectrica într-o vânzare record pe bursa românească, de aproape 2 miliarde de dolari, într-un răstimp în care și piața primară de la New York s-a reactivat. Un investitor experimentat subliniază apetitul mare al jucătorilor cu disponibilități mari de cash pentru achiziția de acțiuni la companii noi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Hidroelectrica (H2O) intră astăzi, într-o ceremonie istorică, în ziua accesării ringului Bursei de Valori București, după o ofertă publică în care Fondul Proprietatea (FP) a vândut întregul pachet de 19,94% din titlurile deținute, pentru suma de 9,28 miliarde lei (1,99 miliarde euro), un record al pieței de capital românești.

Administratorul unic Franklin Templeton a știut să folosească fereastra de oportunitate deschisă pentru IPO-uri, pentru a înstrăina cel mai prețios activ al FP, după o etapă prelungită de secetă pe piața primară la nivel mondial, aducând pentru producătorul de energie hidro, într-o primă fază, o capitalizare de aproape 10 miliarde dolari.

ULTIMA ORĂ Lansarea la bursă a acțiunilor Hidroelectrica - gândită cu o ceremonie specială, la primul sediu al BVB după regimul comunist, cu Iohannis și Ciolacu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lansarea la bursă a acțiunilor Hidroelectrica - gândită cu o ceremonie specială, la primul sediu al BVB după regimul comunist, cu Iohannis și Ciolacu

Este cel mai bun moment al ultimului deceniu să listezi o companie, a declarat într-o intervenție pentru CNBC Tom Sosnoff, investitor experimentat pe piețele de acțiuni și opțiuni, care în prezent activează pe propria sa rețea financiară, Tastytrade, fondată în 2011 în urma accesării unor fonduri de 20 milioane dolari de la fonduri de venture capital.

„Este atât de multă cerere de speculație și acum nu ai atât de mult pe ce să speculezi”, explică Sosnoff contextul unei piețe americane în care IPO-urile s-au prăbușit cu 93% față de 2021.

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

Primul exercițiu major al perioadei a fost listarea la New York Stock Exchange lanțului de restaurante cu profil mediteranean Cava și, încă de la acel moment, brokeri și investitori au evidențiat momentul bun pentru aducerea firmelor la cota bursei, într-o etapă de relativă detensionare a pieței dobânzilor. Asumarea era că fereastra de oportuniotate trebuie utilizată înaintea unei perioade de toamnă-iarnă în care Rezerva Federală Americană să revină cel puțin cu o altă ridicare de dobândă.

În 2022, la New York au fost numai 90 de IPO-uri, prăbușire drastică, de la 416 de operațiuni de listare în 2021 și chiar peste 2 ori mai puțin decât în anul șocului coronavirus 2020. În primul trimestru din acest an au fost numai 33 de oferte publice primare, într-o piață în care dezghețul pare a fi survenit în luna iunie.

Acțiunile H2O vin astăzi la bursă, într-o ceremonie cu fast și cu un record al pieței de capital românești. Americanii de la Franklin Templeton pot să fi ales cel mai bun moment dintr-un deceniu

„Cred că oamenii vor să vadă companii noi”, spune Sosnoff, fondator al platformei de tranzacționare online Thinkorwsim pe care în anul 2009 a vândut-o către TD Ameritrade pentru suma de 606 milioane dolari, din care investitorului i-au revenit 84 milioane dolari.

El spune că investitorii revin cu entuziasm pe o piață care a fost saturată în urmă cu 5-7 ani de listările de vehciule financiare cu scop unic (SPAC) și care au adus multe dezamăgiri. Practic, ieșirea dintr-un climat toxic, coroborată cu un apetit mai mare pentru speculații, creează condițiile pentru aducerea la cota burselor a unor noi companii.

SIF Oltenia are undă verde: își va schimba denumirea în Infinity Capital Investments. Urmează SIF Muntenia CITEȘTE ȘI SIF Oltenia are undă verde: își va schimba denumirea în Infinity Capital Investments. Urmează SIF Muntenia

Fidelis Insurance Holdings a obținut o evaluare de piață de 1,5 miliarde dolari, vânzând la prețul de 14 dolari/acțiune un număr de 15 milioane de acțiuni într-un IPO cu o valoare de 210 milioane dolari. În cazul Value Viilage, investitorii au cotat la prețul de 18 dolari, în afara coridorului de variație indicat de brokeri la 15-17 dolari/acțiune, arătând apetitul investitorilor pentru numele noi. Operațiunea de piață s-a ridicat la 401,4 milioane dolari.

Momentul bun din punct de vedere competitiv pentru firme este subliniat de Sosnoff, care afirmă că, pur și simplu, nu sunt atât de multe companii bune. „Cred că este foarte mult cash și de data aceasta companiile au putere de negociere în raport cu băncile de investiții", spune cel care și-a început cariera ca trader de opțiuni în anii ’80 la Chicago Board of Options Trading.

În opinia sa, firmele mici care au cashflow pozitiv sunt favorizate și vor fi susținute de investitorii de portofoliu. „Când nu ai suficientă marfă și ieși după un mediu toxic, piața te tratează echitabil”, descrie Sosnoff contextul în care s-a listat și Hidroelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bursa