Acțiunile OMV Petrom ajung la maximul ultimului an

Acțiunile OMV Petrom ajung la maximul ultimului an
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 ian 2017

Într-o zi de ezitare pentru majoritatea titlurilor lichide, bursa de la București a fost trasă în sus de aprecierea de 1,77% a titlurilor OMV Petrom, care au închis la prețul de 0,2870 lei/acțiune, un maxim al ultimelor 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii principali ai Bursei de Valori București au avut oscilații de până la jumătate de procent față de referință. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,40%, până la nivelul de 7.248,46 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,35%.

Ziua a fost, în ansamblu, „roșie” la nivel european, cu un declin de 0,37% pentru ce indicele Euro Stoxx 50, potrivit Bloomberg. Excepția a reprezentat-o indicele FTSE100 al Bursei de la Londra, cu un avans de 0,38%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au depreciat cu 0,45% și, respectiv 0,30%. În regiune, indicele WIG20 de la Varșovia a crescut cu 0,52%, în timp ce indicele PX de la Praga a coborât cu 0,19%, iar indicele BUX de la Budapesta a alunecat marginal sub referință.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

Pentru a 5-a sesiune consecutivă din acest an, volumele au fost bune, peste media anului trecut, însă mai mult de jumătate din rulajul de 29,60 milioane lei (6,57 milioane euro) a fost reprezentat de activitatea de tranzacționare de aproape 16 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV). În piața reglementată, titlurile băncii au adunat schimburi însumând 9,17 milioane lei, într-o zi în care cotația a închis la nivelul de 2,3500 lei/acțiune, în staționare față de închiderea din ultima sesiune bursieră a săptămânii precedente. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 6,81 milioane lei.

Cea mai mare apreciere, pe titlurile din domeniul energetic

Vedeta zilei a fost, însă, acțiunea OMV Petrom (SNP). Titlurile celei mai mari companii petroliere românești au crescut cu 1,77%, până la prețul de 0,2870 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,10 milioane lei. Nivelul de închidere este cel mai ridicat din ultimele 12 luni și conferă un randament de 36,66% investitorilor instituționali care au cumpărat titluri în oferta de vânzare accelerată derulată în luna octombrie a anului trecut de Fondul Proprietatea pentru un pachet reprezentând 6,4% din titlurile OMV Petrom. Investitorii persoane fizice care au achiziționat titluri la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei, pot marca un câștig de 43,86%, ceea ce reprezintă un randament anualizat de peste 170%.

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Această acțiune având o pondere importantă în structura indicilor, a tras, prin performanța sa, întreaga piață, cel mai mult fiind influențat indicele energetic BET-NG, care a urcat cu 0,83%. Tot din acest sector, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,39%, până la prețul de 25,65 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,92 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 860.000 de lei.

Pe segmentul financiar, zi de corecție pentru FP, aprecieri pentru titlurile SIF

Al 2-lea rulaj al zilei, de 4,70 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,12%, până la prețul de 0,8130 lei/acțiune, după avansul din primele sesiuni de tranzacționare din acest an. Fondul a anunșat astăzo că săptămâna trecută, în cadrul programului de răscumpărări, a achiziționat un număr de 5,03 milioane acțiuni, echivalentul a 4,07 milioane lei.

Indicele financiar BET-FI a închis, totuși, „pe verde”, cu un avans de 0,53%, până la nivelul de 30.689,85 puncte, într-o zi bună pentru acțiunile SIF. Cel mai lichid emitent de la această categorie, titllul SIF Oltenia (SIF5), cu transferuri de aproximativ 555.000 de lei, s-a apreciat cu 0,36%, până la prețul de 1,6760 lei/acțiune într-o zi în care societatea a anunțat că a realizat o subscriere în valoare de 15,00 milioane lei la societatea Mercur Craiova (MRDO), unde SIF are o participație de 93,37% din titluri la o operațiune de piață derulată după metoda „primul venit-primul servit”.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
romgay
banca transilvania
electrica
bvb
bursa