Acțiunile Romgaz, jumătate din rulajul de la BVB. Teraplast, în atenție

Acțiunile Romgaz, jumătate din rulajul de la BVB. Teraplast, în atenție

Sursa foto: dgstudio / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 nov 2017

Ultima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori Bcuurești a fost una pozitivă, cu apreciere de 0,72% pentru principalul indice și cu cel mai lichid emitent având una dintre cele mai robuste creșteri, de aproape 2%. Titlurile Romgaz au totalizat schimburi de peste 23 milioane lei, aproximativ jumătate din rulajul pieței de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața de capital românească se află într-o etapă de indecizie, timp de 10 sesiuni consecutive indicii principali având variații neconcludente de la o zi la alta. Încercările de rally au fost amendate rapid, piața neavând nici forța unei reveniri, nici precipitarea de a relua scăderile.

Ultima ședință de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost una preponderent pozitivă, indicele compozit BET Plus a urcând cu 0,67%. În același timp, indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,72%, până la nivelul de 7.772,14 puncte, o închidere doar marginal peste ultimul reper de vinerea trecută de 7.771,63 puncte.

Șocul prețurilor din energie, gestație la 9 luni în bilanțul Electromagnetica. Societatea raportează pierdere de 1,5 mil. euro, antrenată și de insolvența furnizorului KDF Energy CITEȘTE ȘI Șocul prețurilor din energie, gestație la 9 luni în bilanțul Electromagnetica. Societatea raportează pierdere de 1,5 mil. euro, antrenată și de insolvența furnizorului KDF Energy

Este un impuls susținut de avansul consistent, de 1,92%, al titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 31,90 lei/acțiune o zi în care transferurile de 23,04 milioane lei a reprezentat aproape jumătate din rulajul de 46,86 milioane lei (10,10 milioane euro) al pieței de acțiuni. Compania a tras în sus indicele sectorial BET-NG, pentru cel mai mare avans al zilei, de 1,08%.

Un alt sfert din această activitate de tranzacționare a fost reprezentat de transferurile speciale din piața deal în valoare de 12,59 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP). Pe același emitent, tranzacțiile din piața reglementată s-au ridicat la 1,63 milioane lei, iar cotația a staționat la prețul de 0,8400 lei/acțiune. Titlurile SIF au avut, însă, o zi pozitivă la nivelul traiectoriei cotațiilor, deși volumele pe cele 5 societăți au fost mici. În aceste condiții, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,43%, până la nivelul de 38.044,99 puncte.

Tranzacții de 5 milioane lei pe acțiunile bancare

Piața nu a mai replicat interesul foarte ridicat din celelalte sesiuni ale acestei săptămâni pentru acțiunile bancare. Astfel, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 0,31%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,74 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 0,71%, până la prețul de 2,1350 lei/acțiune, pe transferuri de 2,27 milioane lei.

Teraplast, în atenția investitorilor

Tranzacții de 13,4 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Teraplast Bistrița (TRP), care au închis cu 0,26% peste referință, la prețul de 0,3900 lei/acțiune. Profitul net al companiei s-a înjumătățit la 9 luni, la 15,92 milioane lei, de la 30,33 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Societatea a făcut eforturi financiare importante cu scopul extinderii. Teraplast a preluat controlul total al producătorului de țevi Politub, prin achiziția participației celuilalt acționar majoritar Socotub, a cumpărat producătorul de țiglă Depaco și a investit 4,3 milioane de euro pentru achiziția unei fabrici de panouri sandwich din Serbia.

La o săptămână de la intrarea în ringul bursier, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) și-au păstrat din suflul pozitiv. Acțiunile au închis cu 0,30% în urcare, pe tranzacții de aproximativ 695.000 de lei, la prețul de 33,40 lei/acțiune, nivel cu 15,17% peste prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice în valoare de 285,12 milioane lei (62,00 milioane euro) care a adus acest emitent la cota BVB.

La 9 luni, compania care deține lanțurile de alimentație publică KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell compania a raportat venituri din restaurante de 401,35 milioane lei, cu 33,6% mai mari decât cele de 300,48 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bursa
bvb
banca transilvania
brd
teraplast
sphera
fondul proprietatea