Agroland, cea mai extinsă rețea de magazine agricole românești, intră pe bursă ca o companie cu o valoare de peste 200 milioane lei

Agroland, cea mai extinsă rețea de magazine agricole românești, intră pe bursă ca o companie cu o valoare de peste 200 milioane lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 mar 2021

Compania care operează cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România a ajuns la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București. Acționarul majoritar Horia Cardoș intenționează să mai listeze o firmă din grup după ce deja, vara trecută, a pus pe piața de obligațiuni de la BVB titluri corporative în valoare de peste 8 milioane lei.

Lansată în Timișoara, compania Agroland Business Systems (AG), care cu 250 de puncte de vânzare este cel mai extins lanț de retail cu capital românesc, a ajuns la cota Sistemului Multilateral de Tranzacționare de la BVB, după ce la sfârșitul anului trecut a realizat un plasament privat în vederea listării prin care a vândut acțiuni în valoare de 7,9 milioane lei.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

La orele prânzului, după transferuri însumând peste 9 milioane lei, cotația se stabilizase la prețul de 17,60 lei/acțiune, care conferă Agroland o capitalizare bursieră de 207,16 milioane lei (42,50 milioane euro).

Compania este una în creștere, iar acum dezvoltă conceptul Agroland Mega, cu magazine având suprafețe de 400-600 metri pătrați. „Anul 2020 a fost unul fast chiar dacă situația socială a fost una complicată”, spune directorul general și acționarul majoritar Horia Cardoș, adăugând că, în perioadele de carantinare, românii care au curte au dorit să-și înfrumusețeze gospodăria și să-și amelioreze viața.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

„Ne bucurăm foarte mult să vedem că sectorul agricol – care e unul din pilonii creșterii României – devine mai bine reprezentat odată cu listarea Agroland la Bursa de Valori București”, spune Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București.

Agroland, care încă nu și-a publicat rezultatele financiare pentru anul 2020, s-a lansat și în producția de hrană pentru populație după achiziția platformei agricole de la Mihăilești. O țintă principală o reprezintă ouăle pentru consum pe care Agroland le desface și în rețele de hipermarket-uri cunoscute.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

Primul pas către bursă, Agroland l-a făcut în luna iunie a anului trecut, când a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 8,08 milioane lei, cu scadența în anul 2025 și purtând un cupon fix anual al dobânzii de 9% (AGR25). De atunci, titlurile respective au cumulat schimburi de 3,76 milioane lei, reprezentând 46,53% din valoarea emisiunii.

Cardoș vizează să aducă la cota bursei și o altă companie din grup, Agroland Agribusiness, specializată în desfacerea de îngrășăminte, semințe și pesticide, sector care este deja reprezentat de Norofert (NRF), societate a cărei acțiune a avut o creștere explozivă la cumpăna dintre ani.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
agroland
bursa
bvb
norofert
radu hanga