Alro – țintuită pe pierdere de prețurile de energie

Alro – țintuită pe pierdere de prețurile de energie
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 nov 2021

Deși a avut livrări în creștere și a beneficiat de o diamică favorabilă a prețului aluminiului, combinatul Alro Slatina afișează pentru primele 3 trimestre o scădere cu 41,52% a câștigului pretaxare EBITDA, la 282,21 milioane lei, de la 482,65 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Alro Slatina (ALR) nu a reușit să surmonteze costurile la energie care au avut o explozie în contextul promovării strategiei „green deal”.

Antibiotice Iași – relativă stagnare a profitului net CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași – relativă stagnare a profitului net

Grupul și-a majorat cu 26,80% cifra de afaceri la 9 luni, până la nivelul de 2,46 miliarde lei, de la 1,94 miliarde lei în intervalul corespondent din 2020. Este o performanță obținută în contextul în care compania raportează livrări sporite pe toate categoriile de produse principale, cu excepția bauxitei.

Alro – țintuită pe pierdere de prețurile de energie

În pofida dinamicii bune a veniturilor din contractele cu clienții, Alro afișează o pierdere de 24,85 milioane lei, față de profitul net de 273,35 milioane lei realizat în primele 3 trimestre ale anului trecut. Este o ameliorare față de rezultatul negativ de 47,58 milioane lei de la S1, dar presiunea asupra cheltuielilor nu a permis trecerea pe profit.

„Efectele îmbunătățirii generale a pieței aluminiului ne-au ajutat să raportăm rezultate mai bune, dar acestea au fost parțial diminuate de evoluția anormală a pieței de energie, caracterizată printr-o creștere fără precedent a prețurilor și din cauza presiunii mari pentru decarbonizarea energiei în Europa și România”, spune președintele Consiliului de Administrație, Marian Năstase. „În aceste circumstanțe, am implementat mai multe măsuri pentru a atenua aceasta situație neobișnuită și am continuat planul de investiții în proiecte de eficiență energetică, menținându-ne totodată poziționarea pentru a câștiga autonomie și din perspectivă energetică.”

Neptun Deep. Romgaz ar trebui să achite întreaga sumă către Exxon într-o singură tranșă. 375 milioane dolari - împrumuturi bancare. Decizie de investiție în ultimul trimestru al anului viitor. Care sunt riscurile CITEȘTE ȘI Neptun Deep. Romgaz ar trebui să achite întreaga sumă către Exxon într-o singură tranșă. 375 milioane dolari - împrumuturi bancare. Decizie de investiție în ultimul trimestru al anului viitor. Care sunt riscurile

La data de 30 septembrie, grupul avea active totale de 2,81 miliarde lei, cu 82,89% mai mari decât cele de 2,63 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat cu 12,34%, la 1,73 miliarde lei, de la 1,54 miliarde lei.

Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în decembrie 2018 și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, ce este controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei. Fondurile de pensii administrate NN au raportat, de asemenea, depășirea reperului unei dețineri de 5% din acțiuni. La ultimul preț de închidere, de 2,7000 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 1,93 miliarde lei (389,38 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bursa
bvb