Anunț șoc pe un portal de licitație: Buldozer Caterpillar, scos la vânzare pentru 50 de dolari

Anunț șoc pe un portal de licitație: Buldozer Caterpillar, scos la vânzare pentru 50 de dolari Galerie foto

Sursa foto: dailyheavymachinery.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 ian 2016

Un tip de buldozer, care pe piața second-hand este tranzacționat la 250.000 de dolari, a fost scos la o licitație online cu un preț de pornire de 50 de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ironie, glumă, eroare sau disperare? O firmă din zona Los Angeles, statul american California, a publicat pe portalul de licitații Proxibid un anunț în care oferea un buldozer Caterpillar de tip D6T LGP la un preț de pornire de 50 de dolari, semnalează Zero Hedge. La ora respectivă, încă se puteau depune cereri de cumpărare, primul nivel de preț fiind de 55 dolari.

În seara zilei de vineri, licitația online fusese suspendată fără adjudecare și reprogramată pentru primăvară după ce cea mai bună ofertă de cumpărare sosită în cele 20 de ore până la expirarea anunțului era de 14.750 de dolari, mai puțin decât un autoturism de clasă medie.

Nu este singurul anunț ciudat. Pe același portal și aparent de la același ofertant mai apăreau două utilaje oferite spre vânzare, respectiv un buldozer Komatsu D65P-8 cu preț de pornire 10 dolari și un excavator Volvo EC330B LC pentru care licitația începea de la 100 dolari.

Sunt oferte neserioase sau semnale de piață? Caterpillar, cel mai mare producător de utilaje miniere și de construcție infrastructură, raporta la finele anului trecut 35 de luni consecutive de scăderi ale vânzărilor. Acest lucru reflecta, în primul rând, un recul sever al industriei miniere pe fondul unui impas al consumului industrial din China.

La ultimele raportări trimestriale, Caterpillar afișa scăderi anualizate ale vânzărilor cu 8% în SUA, de 13% în Europa și Orientul Mijlociu, în timp ce în America Latină contracția este de 38% și pentru Asia-Pacific de 28%.

O licitație ca o "baie de sânge"

Dacă anunțurile de pe portalul proxibid.com pot fi puse la îndoială, nu același lucru poate fi spus și despre licitația organizată în luna noiembrie a anului trecut de compania minieră Big Rim din Australia. În plin șoc al industriei de profil, aceasta a vândut sub stres utilaje într-un exercițiu de piață caracterizat de cei prezenți drept o "baie de sânge".

Astfel, un buldozer-excavator Caterpillar 992C care înainte se livra pentru 2,9 milioane dolari a fost vândut pentru 15.000 de dolari, un preț echivalent cu cel al unui automobil de clasă medie, un excavator hidraulic Hitachi EX1200 care înainte costa 1,4 milioane dolari, s-a vândut pentru 50.000 dolari, un buldozer pe șenile Caterpillar D11N care nou valora 2,7 milioane dolari, a fost adjudecat la licitație pentru 46.000 de dolari, preț marginal peste cel al unei limuzine.

Tot atunci, o basculantă Caterpillar 775D, al cărei preț era de 900.000 de dolari, s-a vândut pentru 47.500 dolari, iar o baracă metalică, dotată cu rezervor de apă care costa 200.000 de dolari înainte de criză, s-a vândut pentru 2.000 de dolari, preț de 100 de ori mai mic.

viewscnt
Afla mai multe despre
licitatie
caterpillar
criza
sua
australia
buldozer