Apropierea votului final pe legea dării în plată animă tranzacțiile cu acțiuni bancare

Apropierea votului final pe legea dării în plată animă tranzacțiile cu acțiuni bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 apr 2016

Aproape jumătate din activitatea de tranzacționare de astăzi din piața reglementată de la Bursa de Valori București s-a realizat pe titlurile bancare, Banca Transilvania și BRD fiind pe primele două locuri în clasamentul rulajelor. Marcel Murgoci, trader la Estinvest, pune acest lucru pe seama apropierii votului final la legea dării în plată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a fost una de deprecieri ușoare, indicele BET coborând cu 0,25%, până la nivelul de 6.711,92 punctem în timp ce indicele BET Plus a pierdut 0,26%. În piață, vestea bună este rulajul de 33,16 milioane lei (7,42 milioane euro), net mai ridicat decât cele abia 9,19 milioane lei (2,06 milioane euro) rulate în sesiunea de vineri.

Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, a declarat pentru Profit.ro că a revenit la tranzacționare "în speranța unei lichidități puțin mai mari decât săptămâna trecută". Aceasta a fost ajutată astăzi de transferurile speciale din piața deal în valoare de 8,37 milioane lei, dintre care cele mai mari, de 4,14 milioane lei, au fost consemnate pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN). "Și deal-urile au mai pus umărul la aceste tranzacții", spune Murgoci amintind și de schimburile din piața de obligațiuni de 6,65 milioane lei.

FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă

Pe segmentul regular, transferurile pe cele două acțiuni bancare lichide de la cota BVB s-au ridicat împreună la 11,66 milioane lei. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,18%, până la prețul de 2,75 lei/acțiune, în timp ce titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au închis la cotația de 9,98 lei/acțiune, în scădere cu 0,40% față de sesiunea precedentă, pe volume echivalente cu 5,41 milioane lei.

"Apropierea votului final pe legea dării în plată agită puțin lucrurile pe segmentul bancar", comentează Murgoci care se așteaptă ca din nou lichiditatea acestor acțiuni să crească în preajma votului și după vot. Foarte importantă va fi forma finală a legii, a mai adăugat interlocutorul nostru.

Tendința de vânzare se menține pe Romgaz și OMV Petrom

Pe al treilea rulaj al pieței, de 3,26 milioane lei, titlurile Romgaz (SNG) au pierdut 0,74%, până la prețul de 26,75 lei/acțiune. Pe transferuri apropiate de 1 milion de lei, titlurile Electrica (EL) și Transgaz au avut aprecieri ușoare.

În staționare pe referința zilei de tranzacționare anterioare au fost titlurile OMV Petrom (SNP), cu valoare de închidere 0,235 lei/acțiune și transferuri de 2,26 milioane lei. Pe acest emitent continuă să activeze un vânzător puternic. Fondul de piețe de frontieră al companiei financiare americane Franklin Templeton a lichidat săptămâna trecută, potrivit raportărilor căre Bursă (ultima datând de astăzi), 11,39 milioane titluri OMV Petrom pentru care a încasat 2,81 milioane lei.

Într-o mișcare coordonată, fondul suveran al Norvegiei, a vândut, de asemenea, aproape 604.000 de titluri, pe care a obținut peste 142.000 de lei.

Franklin Templeton este compania care deține în administrare Fondul Proprietatea (FP). Titlurile Fondului s-au depreciat cu 0,65%, până la prețul de 0,76 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,12 milioane lei. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia Fondul se află împreună cu cele 5 SIF-uri, a pierdut astăzi 0,07%, până la valoarea de 27.905,50 puncte.

Este indicele cu cea mai slabă revenire pe impulsul ascendent început în luna februarie. "Deocamdată, piața nu dă semne de întoarcere a trendului", spune Murgoci. El se așteaptă ca lichiditatea să se estompeze în acest sfârșit de lună în care emitenții organizează adunările generale ale acționarilor de bilanț.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
transgaz
banca transilvania
brd
franklin templeton
romgaz