Artego Târgu Jiu reușește să surmonteze întreruperea producției din aprilie-mai și să obțină un profit net la 9 luni apropiat de cel de anul trecut

Artego Târgu Jiu reușește să surmonteze întreruperea producției din aprilie-mai și să obțină un profit net la 9 luni apropiat de cel de anul trecut

Foto dreamstime.com

scris 17 nov 2020

Cifra de afaceri netă a producătorului de articole din cauciuc Artego a scăzut în primele 3 trimestre cu 25,74%, la 91,24 milioane lei, de la 122,87 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Compania care a lansat ofertă publică de răscumpărare pentru 10% din acțiunile sale.

Artego Târgu Jiu (ARTE) a realizat în primele 9 luni venituri din exploatare de 112,09 milioane lei, în declin cu 20,56% față de cele de 141,10 milioane lei din exercițiul financiar precedent. Este rezultatul trimiterii masive în șomaj tehnic a angajaților în lunile aprilie și mai, care s-au suprapus stării de urgență. „Lipsa posibilității realizării unor predicții coerente și corecte a condus la menținerea volatilității climatului de afaceri romanesc, principalele organizații comerciale din domeniile siderurgic, petrolier, energetic continuând să pună accent pe reducerea costurilor și implicit a desfășurării de activități de achiziții caracterizate prin urmărirea obținerii prețurilor de achiziții cele mai scăzute”, explică în societatea contextul declinului activității.

„Etapele presupuse de renegocierea contractelor comerciale cu unele societăți din domeniile amintite au fost dificile și au durat mult mai mult decât timpul estimat inițial, ceea ce și-a pus amprenta asupra scăderii volumului de comenzi pentru produsele specifice și implicit asupra nivelului de vânzări”, mai spune raportarea trimestrială, conform căreia chiar și în septembrie personalul a muncit doar la 50% din programul obișnuit.

Purcari își reduce profitul net la 9 luni cu 13%, dar taie semnificativ din datorii CITEȘTE ȘI Purcari își reduce profitul net la 9 luni cu 13%, dar taie semnificativ din datorii

Cheltuielile de exploatare au fost reduse într-o cu 21,56%, la 102,41 milioane lei, de la 130,56 milioane lei, în priimele 3 trimestre din 2019. Pentru a limita o parte din acestea, compania a apelat la schema de ajutor pentru plata șomajului tehnic. Astfel, în contul lunii aprilie a încasat suma de 1,81 milioane lei pentru 781 de salariați aflați în șomaj tehnic, iar în luna mai a obținut suma de 1,29 milioane lei, pentru 755 de angajați care s-au aflat în șomaj tehnic. „Aprobarea tardivă a bugetelor pentru 2020 aferente operatorilor economici din domeniile minier si energetic, amânarea declanșării procedurilor de achiziții publice, diminuarea fondurilor alocate acestor achiziții, toate acestea au condus la diminuarea posibilității de obținere a unui volum mare de comenzi și nivel de vânzări care ar fi fost rezultatul câștigării de licitații”, explică șocul bilanțier societatea.

Electroargeș își majorează afacerile la 9 luni, dar insolvența Mobila Rădăuți, companie din protofoliu, aruncă societatea pe pierdere CITEȘTE ȘI Electroargeș își majorează afacerile la 9 luni, dar insolvența Mobila Rădăuți, companie din protofoliu, aruncă societatea pe pierdere

Profitul din exploatare a scăzut cu 8,07%, la 9,68 milioane lei, de la 10,53 milioane lei. Deviația a fost marginală la nivelul profitului net care a fost de 7,65 milioane lei. Pe întreg anul 2019, câștigul net a fost de 12,15 milioane lei. „Turbulențele mediului economic influențează în mod nefavorabil și posibilitățile de realizare a plăților de către clienți, înregistrându-se întârzieri mari ale termenelor de încasare a banilor corespunzători livrărilor efectuate, ceea ce conduce la afectarea negativă a fluxurilor de numerar și a posibilităților de efectuare în termen a plăților către furnizori”, spune Artego în raportarea către Bursă.

Activele totale ale Artego erau la 30 septembrie de 128,54 milioane lei, în declin cu 7,07% față de cele de 138,32 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au fost tăiate cu 20,56%, la 38,17 milioane lei, de la 49,34 milioane lei.

Artego Târgu Jiu, companie controlată de asociația salariaților în proporție de 77,81% din capitalul social, este listată la cota Bursei de Valori București unde, la ultimul preț de închidere al titlurilor sale de 8,0000 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 71,65 milioane lei (14,70 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
artego
bvb
bursa
cauciuc