Avertisment: Bursa trimite un puternic semnal negativ. „Trecerea morții” este marcată pe parametri tehnici importanți ai principalului indice

Avertisment: Bursa trimite un puternic semnal negativ. „Trecerea morții” este marcată pe parametri tehnici importanți ai principalului indice

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 dec 2017

În ultimele sesiuni de tranzacționare de la Bursa de Valori București, pe indicele reprezentativ BET a fost conturată o intersecție importantă de medii mobile care, de regulă, validează un trend descendent mai de durată. Chiar și dacă avem o revenire în zilele următoare, prima parte a anului viitor ar putea sta sub semnul unul nou val de scăderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Economia României are cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, iar majoritatea companiilor listate la Bursa de Valori București vin cu rezultate financiare îmbunătățite semnificativ față de anul precedent, însă cotațiile acțiunilor scad în ringul de tranzacționare. Indicele reprezentativ BET a închis ședința de tranzacționare de vineri la nivelul 7.693,55 de puncte, reper deja cu 12,27% sub maximul post-criză consemnat pe 31 mai 2017.

Exacerbarea vânzărilor a stârnit deja neliniște printre investitori. Mai mulți brokeri au declarat pentru Profit.ro că, de la începutul acestei luni, clienții au început să telefoneze mai des pentru a întreba ce se întâmplă cu acțiunile. „Lumea este intrigată de evoluția pieței”, spune Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction.

Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple CITEȘTE ȘI Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple

Presiunea la vânzare a fost constantă, iar agenții de bursă reclamă prezența unor vânzători mari. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, observa încă de la finele lunii trecute că, pe finalul sesiunii, se activează jucători care plasează ordine mari de vânzări ce lovesc în cotații. „Parcă cineva vrea să țină BET-ul jos”, declara acesta.

Este posibil ca „urșii”, în prefigurarea unei alte etape a bursei, să apese cotațiile tocmai pentru a lovi parametri tehnici importanți. De la începutul lunii decembrie, de altfel, ceva important s-a petrecut sub aspect tehnic la BVB.

Un veritabil „rit de trecere” în moarte ar putea semnaliza inversarea trendului major. Pe graficul zilnic al indicelui BET, media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), cea mai mare medie de viteză în proporție Fibonacci, a trecut sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care dă măsura trendului. De regulă, această intersecție de medii mobile, supranumită în piețele financiare internaționale „trecerea morții” („death cross”), validează intrarea într-un trend descendent.

Avertisment: Bursa trimite un puternic semnal negativ. „Trecerea morții” este marcată pe parametri tehnici importanți ai principalului indice

Ovidiu Șerdean, broker la Deva pentru IFB Finwest, spune că deja din toamnă, din perspectiva teoriei lui Dow, bursa românească se află în trend negativ, cu maxime din ce în ce mai coborâte și minime din ce în ce mai joase.

Spargerea unui prag de suport foarte consistent, unde cumpărătorii s-au regrupat de mai multe ori în acest an, în zona de 7.860 de puncte, a dat un semnal de scădere, iar de atunci piața nu a reușit să schițeze o revenire consistentă.

Cu indicele BET săpând după noi minime, mediile mobile relevante au marcat „intersecția morții”, iar unghiul de separare este bun, ceea ce conferă un plus de credibilitate semnalului tehnic. Nu este exclus ca, încă din săptămânile următoare, după etapa de supravânzare din noiembrie-decembrie la BVB, să asistăm la o revenire poate chiar până în zona de 7.900 de puncte. Parametrii tehnici au fost, însă, loviți, iar investitorii ar putea deveni foarte precauți față de evoluția bursei românești în primele luni ale anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
alin bredea
prime transaction
dragos mesaros
goldring
ovidiu serdean
ifb finwest