BRD, pe primul loc în topul tranzacțiilor de la BVB în ziua desfășurării AGA de bilanț

BRD, pe primul loc în topul tranzacțiilor de la BVB în ziua desfășurării AGA de bilanț
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 apr 2016

Pe titlurile BRD Groupe Societe Generale s-au realizat astăzi schimburi de peste 8,5 milioane lei la Bursa de Valori București. Banca a închis la prețul de 10,02 lei/acțiune, care dă dividendului brut de 0,32 lei/acțiune aprobat în AGA de azi un randament net de 3%. Acționarii au votat un buget pentru anul în curs care ia în calcul majorarea cu 8% a stocului de credite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi un rulaj al pieței de acțiuni de aproape 25 milioane lei (5,57 milioane euro), într-o ședință cu oscilații mai mici de jumătate de procent la nivelul indicilor. Indicele BET, care a pierdut 0,08%, până la nivelul de 6.726,46 puncte, a avut, de altfel, cea mai slabă dinamică, alături de indicele financiar BET-FI, care s-a apreciat cu 0,08%, până la valoarea de 27.894,24 puncte.

Activitatea de tranzacționare a fost foarte concentrată, primii doi emitenți din punctul de vedere al sumelor transferate întrunind două treimi din schimburi. Prima acțiune a fost cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), care a închis la prețul de 10,02 lei/acțiune, în scădere cu 0,20% față de ziua precedentă, o sesiune în care volumele au fost echivalente cu 8,05 milioane lei pe piața reglementată. Titlurile BRD au făcut obiectul și singurei tranzacții speciale de pe segmentul deal, în valoare de 500.000 de lei.

Șeful BRD: Vom cumpăra bănci din România dacă va fi o bună afacere CITEȘTE ȘI Șeful BRD: Vom cumpăra bănci din România dacă va fi o bună afacere

Interesul investitorilor a fost catalizat de titlurile băncii în ziua în care acționarii s-au întrunit în AGA de bilanț. A fost aprobat un buget de venituri și cheltuieli care ia în calcul o majorare cu 1% a bazei de clienți, la 2,27 milioane persoane și entități juridice. Cea mai spectaculoasă dinamică față de anul trecut ar urma să fie pe segmentul creditelor acordate, care ar urma să fie de 28,8 miliarde lei (credite nete), dintre care 18,6 miliarde lei pe segmentul de retail și 10,2 miliarde lei acordate celorlalte sectoare (incluzând aici și obligațiunile municipale).

Depozitele ar urma să sufere un declin de 4,9%, la un echivalent de 39,2 miliarde lei, de la 41,2 miliarde lei în 2015. Perspectivele oferite investitorilor pentru anul în curs de bugetul de venituri și chgeltuieli sunt pentru majorări de 5% a venitului net bancar și a rezultatului brut operațional. Acționarii au aprobat și dividendul brut care, calculat în valoare netă și raportat la prețul închiderii de astăzi oferă un randament de 3,03%, semnificativ cu sub media emitenților vizibili de la BVB.

Volume în creștere pentru Fondul Proprietatea

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat pe nivelul de preț de 2,73 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,26 milioane lei.

Pe locul doi în topul rulajelor, cu transferuri de 7,80 milioane lei, s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,13%, până la prețul de 0,761 lei/acțiune. Ironic, activitatea de tranzacționare pe acest emitent a crescut semnificativ în această săptămână la începutul căreia erau consemnate declarațiile acordate pentru Profit.ro de directorul general al Bursei de Valori București Ludwik Sobolewski potrivit cărora reprezentanții pieței de capital nu ar trebui să fie îngrijorați de perspectiva lichidării Fondului. Reprezentând abia 24% din totalul transferurilor din 2015, Fondul are o relevanță în scădere pentru piața locală, atrăgea atenția polonezul de la șefia BVB.

Surpriză neagră pentru investitori la Conpet Ploiești: trebuie să vină de acasă cu 38 milioane lei

Titlurile energetice au avut o zi sub media obișnuită din punctul de vedere al volumelor, iar indicele energetic a coborât cu 0,28%, până la prețul de 573,29 puncte. Vedeta sectorului a fost una neobișnuită, respectiv Conpet Ploiești, emitent ale cărui acțiuni au căzut cu 9,30% într-o zi în care investitorii au fost notificați în legătură cu parametrii de derulare a operațiunii de majorare de capital social.

Reacția pieței a fost de penalizare a titlurilor în condițiile în care statul va aduce avea un aport în natură de 54,12 milioane lei constând în valoarea terenurilor pentru care transportatorul de țiței prin conducte Conpet dobândește certificatele de proprietate, iar investitorii de portofoliu ar urma să aducă 38 milioane lei cash numai penbtru a-și păstra cotele de participare la capitalul social.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
bursa
conpet
banca transilvania
fondul proprietatea
bvb