Bursa atinge un nou maxim post-COVID

Bursa atinge un nou maxim post-COVID

Sursa foto: Jesada Wongsa / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 dec 2020

Pe un impuls antrenat de acțiunile bancare și volume sporite, indicele BET de la BVB a trecut peste vârful precedent din septembrie și anulează aproape integral șocul de scădere din martie precipitat de vânzările pe panica adusă de criza noului coronavirus.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Sesiune de tranzacționare foarte bună la Bursa de Valori București, cu un rulaj de 86,44 milioane lei (17,73 milioane euro), aproape dublu față de valoarea medie zilnică de tranzacționare care a adus promovarea României la statutul de piață de capital emergentă, și în care 9 acțiuni din top 10 lichiditate au închis „pe verde”.

Tendința a fost susținută chiar de acțiunile bancare, care au sfidat un raport al agenției de evaluare financiară Moody’s care a anunțat că instituțiile de credit din Europa Centrală și de Est vor resimți în 2021 șocul COVID și vor coborî sub pragurile istorice de rentabilitate.

Ultima zi în programul Fidelis - Subscrieri de 555 milioane de euro pe titlurile de stat puse în vânzare de Ministerul Finanțelor. Volumul agregat depășește nivelul mediu al unei tranșe de la FMI de la sfârșitul anilor ’90 CITEȘTE ȘI Ultima zi în programul Fidelis - Subscrieri de 555 milioane de euro pe titlurile de stat puse în vânzare de Ministerul Finanțelor. Volumul agregat depășește nivelul mediu al unei tranșe de la FMI de la sfârșitul anilor ’90

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 2,04%, până la prețul de 2,2550 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 21,05 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 2,45%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 14,89 milioane lei.

Sunt mișcările care au antrenat piața în ansamblul ei. Indicele compozit BET Plus a câștigat 1,17% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,18%, până la nivelul de 9.486,10 puncte, care reprezintă cea mai ridicată valoare de la debutul crizei noului coronavirus, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa atinge un nou maxim post-COVID

Este rezultatul unor intrări de capital ale investitorilor instituționali nerezidenți semnalate în piață încă de săptămâna trecută și care includ cumpărări și ale fondurilor de frontieră care își suplimentează expunerile pe România în acord cu mutări operate de indicii MSCI după promovarea Kuweitului la statutul de piață emergentă.

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale

Volume neobișnuite pentru respectivul emitent, de 12,24 milioane lei, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI) care au avut o revenire de 3,13%, până la prețul de 33,00 lei/acțiune, care este, totuși, cu 17,50% sub prețul de listare de 40,00 lei/acțiune consemnat în oferta publică derulată de compania care deține operatorul telecom RCS&RDS în mai 2017.

De asemenea, din aceeași secvență de listări de acum 3-4 ani, titlurile MedLife (M) s-au corectat cu 1,01%, până la prețul de 49,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,98 milioane lei.

Pe segmentul fondurilor închise de investiții al cărui indice BET-FI s-a apreciat cu 0,87%, până la nivelul de 40.045,01 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis la prețul de 1,3300 lei/acțiune, în creștere cu 0,38% față de sesiunea precedentă, pe tranzacții de 5,12 milioane lei. La același capitol, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 0,30%, până la prețul de 1,6950 lei/acțiune, pe o activitate de 1,33 milioane lei. După închiderea pieței, emitentul a notificat piață că reglementatorul Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat doar 4 din cei 5 membri aleși ai Consiliului de Administrație, respingând chiar avizarea președintelui interimar Cristian Bușu.

Turcia vinde către Qatar 10% din acțiunile Bursei de la Istanbul CITEȘTE ȘI Turcia vinde către Qatar 10% din acțiunile Bursei de la Istanbul

Interesul a fost consistent pentru sectorul energetic, unde titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au câștigat 1,25%, până la prețul de 28,30 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 8,18 milioane lei. Emitentul ar urma să fie în următoarele 12 luni beneficiarul unor intrări de capital atât din partea fondurilor de investiții străine axate pe piețe emergente, în baza promovării operate de FTSE Russell, cât și de la instituționalii nerezidenți activi pe piețele de frontieră unde MSCI a majorat ponderea României în cadrul indicelui său pentru bursele periferice la 10,26%, de la 8%.

O apreciere apropiată, +1,12%, au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP) care au închis la prețul de 0,3610 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,87 milioane lei. Pe același segment, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 0,12%, până la prețul de 16,88 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,27 milioane lei, titlurile Electrica (EL) au câștigat 1,23%, până la prețul de 12,35 lei/acțiune, pe transferuri de 1,63 milioane lei și titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 0,34%, până la prețul de 289,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,22 milioane lei.

Cu un interes sporit în această lună în care au fost realizate tranzacții cu 10% din titlurile companiei, care au asigurat exitul finlandezilor de la fondurilor KJK, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 1,85%%, până la prețul de 0,4400 lei/acțiune, pe o activitate de 2,98 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
digi