Bursa câștigă jumătate de procent. Povestea zilei se consumă pe piața primară, cu accelerare a subscrierilor pe segmentul titlurilor de stat și cu plasament privat pentru un nou emitent

Bursa câștigă jumătate de procent. Povestea zilei se consumă pe piața primară, cu accelerare a subscrierilor pe segmentul titlurilor de stat și cu plasament privat pentru un nou emitent

Sursa foto: Andranik Hakobyan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 nov 2020

Indicele BET de la BVB s-a apreciat, apropiindu-se de nivelul de 9.000 de puncte, pe tranzacții doar cu puțin peste media ultimilor 3 ani. Totuși, în piața primară, oferta de titluri de stat a Ministerului Finanțelor Publice s-a ridicat la aproximativ 30 milioane euro, iar Agroland a reușit un plasament privat în valoare de 8 milioane lei în vederea listării la bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După 6 sesiuni de deprecieri, bursa românească reușește să pună a 2-a ședință consecutivă pozitivă. Acțiunile bancare au dictat tonul pieței. Aprecierile au fost de 0,48% atât pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au închis la prețul de 2,0900 lei/acțiune, pe transferuri de 9,12 milioane lei, cât și pentru cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) care s-au stabilizat la prețul de 12,52 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,22 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție de tip deal în valoare de 6,30 milioane lei, ceea ce face ca activitatea pe cele 2 acțiuni fiind de 17,65 milioane lei, reprezentând 37,78% din rulajl de 46,70 milioane lei al pieței de acțiuni.

Acesta a fost tras în sus de procesarea unui plasament privat al lanțului de desfacere a produselor de grădinărit și agricultură Agroland (AG). Beneficiind de o suprausubscriere de 4,85%, operațiunea s-a închis la un preț care i-a situat valoarea la 7,94 milioane lei.

Impact Developer & Contractor – declin al profitului net la 9 luni. Compania are programate până la sfârșitul anului venituri din vânzarea a 133 de apartamente precontractate CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor – declin al profitului net la 9 luni. Compania are programate până la sfârșitul anului venituri din vânzarea a 133 de apartamente precontractate

Tot în piața primară, investitorii au realizat subscrieri consistente pe cele 3 emisiuni de titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice, care s-au cifrat la aproximativ 30 milioane euro și au ridicat nivelul agregat al acestora la echivalentul la aproape 195 milioane euro.

Interes pentru acest segment a existat și pe piața secundară. Titlurile de stat denominate în moneda națională și scadente în anul 2024 (R2408A) au adunat transferuri de 7,30 milioane lei. De asemenea, obligațiunile guvernamentale cu maturitate în anul 2022 (R2208A) s-au situat la 3,61 milioane lei.

În piața de acțiuni, o lichiditate bună am mai consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au avansat cu 0,19%, până la prețul de 26,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,99 milioane lei, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au crescut cu 0,76%, până la prețul de 1,3200 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței reglementate, de 4,71 milioane lei.

Vrancart – scădere cu o treime a profitului net la 9 luni CITEȘTE ȘI Vrancart – scădere cu o treime a profitului net la 9 luni

Sunt mișcările care au antrenat aprecieri la nivelul întregii piețe: +0,57% pentru indicele compozit BET Plus, +0,45% pentru indicele energetic BET-NG, +0,27% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 39.496,37 puncte și +0,56% pentru indicele BET care s-a stabilizat la valoarea de 8.986,26 puncte, ultimul ricoșând din media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).

Bursa câștigă jumătate de procent. Povestea zilei se consumă pe piața primară, cu accelerare a subscrierilor pe segmentul titlurilor de stat și cu plasament privat pentru un nou emitent

Este o dinamică ce a sfidat traiectoria piețelor europene care astăzi a fost corectivă: -0,87% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,80% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,67% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,88% pentru indicele DAX30 din Germania, -1,14% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,52% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,72% pentru indicele PX de la Praga.

Canal de import a traiectoriilor externe la Bursa de Valori București, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au închis în staționare sesiunea de pe piața unde sunt listate secundar în sumă de 1,49 milioane lei.

Cu o activitate sporită în contextul unor vânzări care să asigure ieșirea din acționariat a finlandezilor de la KJK, titlurile Teraplast Bistrița (TRP) au adunat schimburi de 2,77 milioane lei, într-o zi în care s-au apreciat cu 2,47%, până la prețul de 0,4150 lei/acțiune.

În piața deal am consemnat și o tranzacție specială cu 29,54 milioane de acțiuni Turism, Hoteluri, Restaurante, Marea Neagră (EFO), reprezentând 5,09% din capitalul social al companiei cu dețineri hoteliere pe litoral și care are acționar majoritar SIF Transilvania (SIF3). Efectuat la prețul de 0,1100 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 3,25 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast