Bursa câștigă jumătate de procent. Volumele revin. Tranzacții de peste 11 milioane euro cu acțiuni Banca Transilvania

Bursa câștigă jumătate de procent. Volumele revin. Tranzacții de peste 11 milioane euro cu acțiuni Banca Transilvania

Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 nov 2018

La BVB am consemnat un rulaj de peste 75 milioane lei al pieței de acțiuni, asigurat în proporție de peste 2 treimi de titlurile Băncii Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a sfidat piețele externe în declin și a avut un impuls preț de jumătate de procent pe fondul unei activități de tranzacționare sporite. Trendul de revenire început în luna iulie rămâne intact, iar cumpărătorii caută argumente pentru continuarea acestuia cu câteva zile înaintea etapei de vârf a raportărilor financiare la 9 luni ale companiilor listate.

Bursa locală a rezistat bine și valului de vânzări din piețele internaționale care încă păstrează ecouri. Dacă în piața americană investitorii au ezitat să ia poziții decisive înaintea alegerilor parlamentare parțiale de astăzi, iar volumele au fost slabe, la nivel european a fost „roșu” pe linie: -0,31% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,89% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,51% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,15% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,59% pentru indicele PX de la Praga.

Fondatorul Dedeman, Dragoș Pavăl, intră în Consiliul de Administrație de la Cemacon, companie unde are o deținere de aproape 60% din titluri CITEȘTE ȘI Fondatorul Dedeman, Dragoș Pavăl, intră în Consiliul de Administrație de la Cemacon, companie unde are o deținere de aproape 60% din titluri

La BVB, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,50%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,53%, până la nivelul de 8.618,62 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip se află pe un impuls descendent după ce corecția recentă s-a oprit pe media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa câștigă jumătate de procent. Volumele revin. Tranzacții de peste 11 milioane euro cu acțiuni Banca Transilvania

Mișcarea ascendentă de astăzi a fost susținută de cele mai tranzacționate acțiuni. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,64%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe transferuri de 51,83 milioane lei în piața reglementată. Pe piața deal, de asemenea, pe acest emitent s-a realizat și o tranzacție specială în valoare de 1,31 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,45%, până la prețul de 13,36 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,62 milioane lei.

Investiția TeraPlast în Serbia dă roade. Compania își dublează cifra de afaceri la 9 luni și obține un profit net de peste 22 milioane lei, în creștere cu 40% CITEȘTE ȘI Investiția TeraPlast în Serbia dă roade. Compania își dublează cifra de afaceri la 9 luni și obține un profit net de peste 22 milioane lei, în creștere cu 40%

O altă acțiune preferată de regulă de investitorii instituționali nerezidenți a adunat volume relevante. Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,77%, până la prețul de 0,3930 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei de pe segmentul regular, iar în piața deal s-a efectuat un transfer de tip deal cu 3,33 milioane acțiuni ale companiei petroliere, în valoare de 1,30 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom au fost pe un trend puternic ascendent în ultimele luni, susținut și de creșterea până la maxime ale ultimilor 4 ani ale cotațiilor internaționale ale petrolului. Astăzi totuși, către finalul sesiunii londoneze, țițeiul de tip Brent a coborât sub reperul de 72,00 dolari/baril, cea mai coborâtă valoare de tranzacționare din ultimele 10 săptămâni.

La București, însă, indicele energetic BET-NG a închis cu 0,48% peste referință. Din structura sa, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) s-au aperciat cu 0,85%, până la prețul de 355,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,64 milioane lei, iar cele ale Romgaz (SNG) au staținoat pe nivelul de preț de 34,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,21 milioane lei.

Creșteri de 5-7% pe acțiunile SIF

Deși tradițional pe segmentul fondurilor închise de investiții, al cărui indice BET-FI a urcat azi cu 3,86%, până la nivelul de 37.443,95 puncte, lider este Fondul Proprietatea, astăzi, contabilizând tranzacții de aproape 960.000 de lei, acesta a predat ștefeta lichidității către SIF Oltenia (SIF5). Titlurile societății cu sediul la Craiova au crescut cu 4,85%, până la prețul de 2,16 lei/acțiune, supraperformând aprecierii de 0,64% a titlurilor Fondului. Acțiunle SIF Oltenia au avut un impuls ascendent în ultimele luni, susținut de vânzarea de către emitent a pachetului de 6,29% din acțiunile BCR către grupul bancar austriac Erste, pentru 140 milioane lei.

Președintele SIF Tudor Ciurezu demarează o consultare a pieței pentru a vedea care este cea mai nimerită destinație a acestui cash. Conducerea societății afirmă că a identificat oportunități de investiții în acțiuni românești lichide, este deschisă acordării unor dividende a cărr cuantum ar urma să fie decis de acționari, după cum perspectiva derulării unor programe de răscumpărări în vederea reducerii capitalului social și a returnării de numerar către acționari depinde de succesul operațiunii similare în curs.

„Cel mai probabil ne vom întâlni cu acționarii noștri în luna aprilie 2019, când analizăm în mod tradițional situațiile contabile ale anului precedent și perspectivele exercițiului financiar în curs”, a declarat pentru Profit.ro Ciurezu.

Interes sporit a existat astăzi și pentru titlurile SIF Moldova (SIF2) care au urcat cu 7,08%, până la prețul de 1,3000 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,35 milioane lei. Societatea cu sediul în Bacău a derulat recent o tranzacție complexă prin care și-a înstrăinat pentru 18 milioane lei pachetul de acțiuni reprezentând aproape 30% din capitalul socioal deținut la compania Iasitex (IASX), iar în paralel a preluat pentru 37 milioane lei terenuri în suprafață de 30.000 de metri pătrați la Iași și o clădire administrativă de 8 etaje.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
banca transilvania
omv petrom
sif oltenia
bvb
bursa
bcr
sif moldova
transgaz