Bursa câștigă jumătate de procent. Volumele se retrag

Bursa câștigă jumătate de procent. Volumele se retrag

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 dec 2022

Activitatea de tranzacționare s-a temperat pe acțiunile OMV Petrom (SNP) și a diminuat în ansamblu lichiditatea la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii s-au activat la cumpărare pentru un raliu pe piețele de acțiuni dezvoltate. Indicii principali din SUA și Germania au avut aprecieri de peste 1%, context care a permis și Bursei de Valori București să consemneze o a 4-a sesiune „verde” consecutivă.

Indicele compozit BET-XT a urcat cu 0,47% și indicele reprezentativ BET a câștigat 0,50%, până la nivelul de 12.261,02 de puncte, unde s-a apropiat din nou de zona maximului local, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa câștigă jumătate de procent. Volumele se retrag

Piața a fost mai slabă sub aspectul lichidității, rulajul în piața de acțiuni fiind de numai 31,58 milioane lei, după câteva ședințe cu volume semnificativ sporite. Este și efectul estompării ecoului operațiunii de piață prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut 2,85% din acțiunile OMV Petrom (SNP) și care au adus o activitate nebișnuită pe acțiunile companiei petroliere. Acestea au cumulat acum transferuri de numai 4,93 milioane lei într-ob zi în care cotația a alunecat cu 0,11% sub referință, până la prețul de 0,4560 lei/acțiune.

OMV își modifică politica de remunerare: va acorda dividende speciale din fluxul de numerar. Petrom și-a recompensat deja suplimentar acționarii cu 2,5 miliarde lei CITEȘTE ȘI OMV își modifică politica de remunerare: va acorda dividende speciale din fluxul de numerar. Petrom și-a recompensat deja suplimentar acționarii cu 2,5 miliarde lei

Titlurile vânzătorului FP au avansat, pe de altă parte, cu 0,72%, până la prețul de 2,1000 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 7,36 milioane lei. Acestea au tras în sus indicele financiar BET-FI care a urcat cu 0,28%, până la nivelul de 51.135,24 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a supraperformat ușor pieței, cu o apreciere de 0,57%, favorizată de creșterea cu 1,36%, până la prețul de 44,70 lei/acțiune, a titlurilor Nuclearelectrica (SNN), ce au adunat volume echivalente cu 2,14 milioane lei, dar și de saltul de 6,08%, până la prețul de 8,38 lei/acțiune, a titlurilor Electrica (EL), ce au însumat schimburi de 1,89 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,49%, până la prețul de 40,30 lei/acțiune, pe o activitate de 2,05 milioane lei.

Undă verde - Cea mai mare bancă comercială din Moldova vine la Bursa de Valori București CITEȘTE ȘI Undă verde - Cea mai mare bancă comercială din Moldova vine la Bursa de Valori București

Interes a existat și pentru acțunile bancare ce au consemnat pe linie aprecieri ușoare: +1,48%, până la prețul de 13,74 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au adunat cumulat un rulaj de 2,80 milioane lei, +0,24%, până la prețul de 21,20 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat tranzacții de 2,74 milioane lei, și +1,06% pentru titlurile grupului austriac Erste (EBS), care au înregistrat transferuri de 1,29 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica