Bursa de la București și-a înjumătățit profitul net la nouă luni

Bursa de la București și-a înjumătățit profitul net la nouă luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 nov 2015

Bursa de Valori București a obținut în primele nouă luni ale anului un profit net de 4,82 milioane lei, cu 48% mai mic decât cel de 9,33 milioane lei din primele trei trimestre ale anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe fondul unei căderi cu 28% în trimestrul al treilea a rulajelor pe segmentul acțiunilor față de perioada corespondentă din anul 2014, operatorul de piață Bursa de Valori București (BVB) și-a redus cu peste o treime veniturile, la 12,70 milioane lei în primele nouă luni din 2015, de la 19,39 milioane lei în primele trei trimestre ale anului trecut. Aceasta s-a tradus printr-o prăbușire cu 78,9% a profitului operațional, la 1,86 milioane lei, de la 8,83 milioane lei. Un rezultat finanicar de 3,57 milioane lei obținut din fructificarea deținerilor de hârtii de valoare (în principal titluri de stat) a îndulcit performanța pentru un profit net de 4,82 milioane lei, în scădere cu 48,3% față de cel de 9,33 milioane lei realizat în primele nouă luni din 2014.

Seceta de vară la nivelul tranzacțiilor pe fondul veștilor proaste dinspre Grecia și China s-a tradus printr-o dinamică accelerat defavorabilă în trimestrul al treilea. Astfel, pentru intervalul respectiv profitul net a fost de numai 0,86 milioane lei, cu 63% mai mic decât cel de 2,34 milioane lei raportat în trimestrul precedent și cu 77% sub cel de 3,69 milioane lei aferent trimestrului al treilea a anului trecut. Veniturile operaționale au fost de 4 milioane lei, față de 6,19 milioane lei. Într-un interviu pentru Profit.ro de publicat la începutul lunii trecute, directorul general al BVB, polonezul Ludwik Sobolewski, declara ca piața de capital a traversat mult mai rău decât se aștepta perioada în care nu au fost exerciții majore de piață. Investitorii străini și-au fixat ideea că România este o piață unde în anul 2015 nu se întâmplă nimic, explica el.

Bursa de Valori București raportează o valoare a capitalurilor proprii de 94,35 milioane lei, de la 101,15 milioane lei la începutul anului. Pe parcursul ședinței de tranzacționare de astăzi, acțiunile operatorului de piață BVB au oscilat în jurul reperului de 29,5 lei/acțiune, cu aproximativ 2% sub nivelul de referință al sesiunii precedente. La acest nivel capitalizarea bursieră a companiei se ridică la aproximativ 226 milioane lei (50 milioane euro).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
profit
ludwik sobolewski
bursa
actiuni
investitori