Bursa de la București - "verde", cu volume în creștere

Bursa de la București - "verde", cu volume în creștere

Sursa foto: Profit.ro - Laszlo Raduly

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 feb 2016

Astăzi indicii principali ai Bursei de Valori București au urcat cu 1,6%, într-o ședință bursieră cu un rulaj cu puțin peste 40 milioane al pieței de acțiuni. "O zi bună pentru piața românească", spune Mihai Chișu, broker la Swiss Capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursele europene au avut un suflu pozitiv în prima parte a zilei, chiar dacă până la final numai piața londoneză a rezistat conludent peste nivelurile de referință ale sesiunii de tranzacționare anterioare, prin contrast cu indicii DAX de la Frankfurt și CAC40 de la Paris care au alunecat sub linia zero.

Indicele BET de la București a ales primul dintre scenarii, menținându-se cu o creștere de 1,66%, până la nivelul de 6.393,99 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,57%. "A fost o zi bună pentru bursa românească și s-a remarcat printr-un volum sporit pe unii emitenți precum OMV Petrom, Fondul Proprietatea și Banca Transilvania", a declarat pentru Profit.ro Mihai Chișu, Sales & Trading la Swiss Capital.

Exact ca în sesiunea de ieri, doi emitenți - Fondul Proprietatea (FP) și Banca Transilvania (TLV) - au acaparat peste 70% din tranzacțiile pieței. Pe Fondul Proprietatea rulajul a fost de 16,85 milioane lei într-o zi în care titlurile au urcat cu 1,32%, până la prețul de 0,765 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, s-a apreciat, însă, cu numai 0,39%, până la valoarea de 28.321,86 puncte, fiind tras în jos de evoluția neconcludentă a titlurilor SIF, dintre care SIF Oltenia (SIF5) chiar a consemnat o scădere de 0,88%, până la prețul de 1,57 lei/acțiune, pe schimburi de 1,51 milioane lei.

Banca Transilvania, instituția anului pe piața de capital CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, instituția anului pe piața de capital

Acțiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,31%, până la prețul de 2,32 lei/acțiune, pe transferuri de 10,95 milioane lei. De asemenea, titlurile băncii au făcut obiectul singurelor tranzacții speciale din piața deal, valoarea însumată a acestora fiind de 0,96 milioane lei. "Banca Transilvania s-a menținut foarte bine în cursul zilei de astăzi", spune Chișu.

Aprecieri de 2,5% pe titlurile OMV Petrom și BRD

Al treilea rulaj al pieței, depășind cu puțin 2 milioane lei, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care au consemnat un rebound după scăderile severe din ultimele ședințe. Mihai Chișu pune în legătură oscilațiile puternice pe Petrom, dar și pe FP (care are o deținere semnificativă în cadrul societății petroliere) cu volatilitatea foarte ridicată a prețului țițeiului. La finalul zilei, titlurile celei mai mari companii românești erau cotate în creștere cu 2,54% față de ziua precedentă, la 0,242 lei/acțiune.

O dinamică asemănătoare (+2,57%) au avut-o titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) care au închis ședința la prețul de 10,36 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,42 milioane lei. Rezultatele financiare anuale urmează să fie publicate pe data de 11 februarie, iar acestea sunt așteptate cu interes de piață, spune Chișu.

"Lumea încearcă să găsească un punct de echilibru și nu-l găsește"

Titlurile energetice nu au mai rămas în urmă, așa cum s-a întâmplat de obicei în lunile precedente. Indicele de profil BET-NG a urcat cu 1,76%. Chiar și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), unele dintre cele mai afectate de scăderi în ultimul timp, au consemnat astăzi o revenire de 1,88%, până la prețul de 24,4 lei/acțiune, pe transferuri de 1,54 milioane lei.

"La Romgaz se resimte o vânzare importantă", explică Mihai Chișu. El spune că piața românească este una în care sunt companii bune, subevaluate față de societăți similare din piețele dezvoltate sau chiar regionale, ceea ce lasă un potențial mare. Partea goală a paharului este că acest preț care depunctează emitenți atractivi reprezintă un rezultat al infrastructurii slabe a întregii piețe de capital românești, în ansamblul ei.

Trimiterea brokerului de la Swiss Capital - casă de brokeraj premiată la inaugurarea anului bursier 2016 de către Bursa de Valori București drept intermediarul cu cele mai multe tranzacții în 2015 - este, în primul rând, la lichiditatea redusă a pieței locale.

Aceasta resimte volatilitatea mare de pe bursele mature. "Lumea încearcă să găsească un punct de echilibru și nu-l găsește. Este o perioadă bună pentru speculatori, dar una complicată pentru cei care investesc pe termen lung", a conchis Chișu.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai chisu
swiss capital
fondul proprietatea
banca transilvania
brd