Bursa de Valori București sfidează scăderea rulajelor și obține un profit net la 9 luni în creștere cu 10%. Datorii semnificativ mai mari

Bursa de Valori București sfidează scăderea rulajelor și obține un profit net la 9 luni în creștere cu 10%. Datorii semnificativ mai mari
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 nov 2018

Frecvența mai mică decât în anul 2017 a ofertelor publice de listare și declinul activității de tranzacționare din piața reglementată nu s-au răsfrânt asupra profitabilității operatorului de piață Bursa de Valori București. Procesarea emisiunilor de obligațiuni și o creștere cu 49% a veniturilor din activitățile de registru au compensat declinul câștigurilor de pe segmentul acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București (BVB) a realizat, în primele 9 luni ale acestui an, venituri operaționale consolidate de 28,98 milioane lei, în ușor declin, -0,75%, față de cele de 29,20 milioane lei din perioada similară a anului trecut. În același interval de raportare, cheltuielile operaționale au urcat cu 2,87%, la 21,48 milioane lei, de la 20,88 milioane lei. Astfel, câștigul operațional a suferit un declin de 9,85%, la 7,50 milioane lei, față de 8,32 milioane lei.

Totuși, profitul net s-a majorat cu 10,43%, la 8,15 milioane lei, de la 7,38 milioane lei. La jumătatea anului, rezultatul net era de 6,99 milioane lei. Este o ameliorare de profitabilitate obținută în condițiile unei perioade de relativă secetă în privința noilor listări. Zgomotul de fond privind o ajustare de către autorități a schemei fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii a blocat piața ofertelor publice, fenomen semnalat de Profit.ro.

Oltchim SA și-a dublat profitul net în acest an, cel mai bun rezultat de la intrarea în insolvență ,însă profitabilitatea din T3 a suferit ca urmare a majorării prețului materiilor prime și electricității CITEȘTE ȘI Oltchim SA și-a dublat profitul net în acest an, cel mai bun rezultat de la intrarea în insolvență ,însă profitabilitatea din T3 a suferit ca urmare a majorării prețului materiilor prime și electricității

Rulajul pe segmentul acțiuni, unități drepturi, s-a redus cu 16,93%, la 7,80 miliarde lei, de la 9,39 miliarde lei în primele 3 trimestre din 2017, un impact direct fiind din lipsa exercițiilor de listare. Valoarea medie zilnică de tranzacționare (care include și ofertele) a suferit un recul de 16,52%, la 41,33 milioane lei, de la 49,51 milioane lei.

Cum a reușit BVB să compenseze? Procesarea operațiunilor pe segmentul instrumentelor cu venit fix a fost notabilă, +15,50%, la 1,49 miliarde lei, de la 1,29 miliarde lei, în contextul derulării unor listări primare relevante. Astfel, compania imobiliară Globalworth, cel mai mare deținător de spații de birouri din România, a listat obligațiuni în valoare de 550 milioane euro. De asemenea, Banca Transilvania (TLV) a venit cu propria sa emisiune de obligațiuni însumând 285 milioane euro, în timp ce Primăria Municipiului București a adus la cota BVB o emisiune de titluri obligatare în valoare de 550 milioane lei.

Depozitarul Central, parte în grupul BVB, a avut o contribuție pozitivă, în contextul creșterii cu 49% a veniturilor din activitățile de registru.

Medlife își ameliorează cu o treime profitul net la 9 luni, la 12,7 milioane lei, prin reducerea drastică a pierderilor financiare CITEȘTE ȘI Medlife își ameliorează cu o treime profitul net la 9 luni, la 12,7 milioane lei, prin reducerea drastică a pierderilor financiare

Activele totale ale BVB erau, la data de 30 septembrie, de 251,06 milioane lei, în urcare cu 23,53% față de cele de 203,24 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același răstimp, datoriile totale curente au crescut într-o dinamică încă și mai accelerată, +68,74%, la 132,01 milioane lei, de la 78,23 milioane lei.

Bursa de Valori București este listată pe propria platformă din anul 2010, iar, la ultimul preț de închidere de 23,30 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății se ridică la 187,55 milioane lei (40,25 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
depozitarul central