Bursa, în neclintire

Bursa, în neclintire
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 iul 2019

Indicii principali ai pieței românești de acțiuni au deviat doar marginal față de valorile de luni. Din cele mai tranzacționate 10 titluri, numai unul a avut o oscilație mai mare de 1%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București traversează o etapă de nehotărâre. Chiar dacă, la jumătatea acestei luni, piața a atacat cu succes maximele, investitorii sunt prudenți față de escaladarea cotațiilor, având în vedere că tradițional în etapa de vară prezența instituționalilor este mai redusă. Consecința este o aparentă inerție a pieței și volumele în declin.

Din acest punct de vedere, sesiunea de astăzi a fost simptomatică, marcată de fluctuații foarte mici, atât intraday, cât și față de reperele de tranzacționare ale zilei precedente. Indicii apar ca aproape nemișcați. Indicii BET Plus și BET au alunecat fiecare cu câte 0,03% sub referință, ultimul închizând la valoarea de 8.995,40 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești se află într-o scurtă secvență de mișcări neconcludente după testarea ca suport dinamic a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, în neclintire

Nu este o imagine falsă. Ceea ce se vede pe indici a fost valabil și pentru cele mai tranzacționate acțiuni luate în parte. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu doar 0,40% peste referință, până la prețul de 2,5400 lei/acțiune, pe tranzacții de 16,19 milioane lei.

Denotând o apatie încă și mai mare, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,0800 lei/acțiune, la fel ca și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au închis la prețul de 13,40 lei/acțiune, cei doi emitenți adunând schimburi de 6,68 milioane lei și, respectiv 5,33 milioane lei. De altfel, într-o zi fără transferuri speciale în piața deal, primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni au întrunit echivalentul a 72,58% din rulajul de 38,86 milioane lei al pieței de acțiuni.

GRAFICE Bilanțul la jumătatea anului: Creditarea se răcește spre rata inflației, după restricțiile BNR și OUG 114 CITEȘTE ȘI GRAFICE Bilanțul la jumătatea anului: Creditarea se răcește spre rata inflației, după restricțiile BNR și OUG 114

Ezitarea la cumpărare a investitorilor din România trebuie explicată și în contextul unui vânt potrivnic dinspre piețele financiare internaționale. Tabloul burselor europene a fost în nuanțe de „roșu”, mai stridente în Franța și Germania: -1,72% indicele Euro Stoxx 50, -0,52% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,61% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,18% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,96% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,40% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,79% pentru indicele PX de la Praga.

Prin contrast, suflu pozitiv a venit din piața petrolului, unde cotația țițeiului de tip Brent a avut o explozie către finalul zilei de tranzacționare spre reperul de 65,00 dolari/baril. La București, acamia a fost însă și pe sectorulș energetic al cărui indice BET-NG a derapat cu 0,20% sub referință. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,31%, până la prețul de 32,40 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,43 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP), protagonistele unor oscilații puternice săptămâna trecută pe fondul unor știri contradictorii și doar parțial confirmate, acum au închis în staționare, la prețul de 0,3940 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,42 milioane lei.

Bani către cuferele SIF Moldova. Mecanica Ceahlău, societate din portofoliu, a vândut un teren pentru aproape 5 milioane euro. Tranzacție cât jumătate din valoarea companiei CITEȘTE ȘI Bani către cuferele SIF Moldova. Mecanica Ceahlău, societate din portofoliu, a vândut un teren pentru aproape 5 milioane euro. Tranzacție cât jumătate din valoarea companiei

Neclintirea pieței este cel mai bine surprinsă de indicele financiar BET-FI care a coborât doar marginal, cu 0,02%, până la nivelul de 39.921,25 puncte. De altfel, din top 10 tranzacționare, numai titlurile Sphera Franchise Group (SFG), cu un declin de 1,06%, până la prețul de 18,60 lei/acțiune, au avut o deviație cu mai mult de un procent de la referință. Titlurile companiei care deține lanțurile de alimentație publică Pizza Hut și KFC au adunat schimburi de 1,91 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent de la intrarea sa în ringul bursier în noiembrie 2017.

Tot unul dintre cei mai noi emitenți de la cota BVB, Digi Communications (DIGI), a întrunit transferuri de 1,55 milioane lei într-o zi în care cotația a suferit un declin de 0,34%, până la nivelul de 29,50 lei/acțiune, reper cu 26,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice derulată în mai 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz