Bursa încheie luna cu o ședință de scădere care o duce la minimele acestei veri

Bursa încheie luna cu o ședință de scădere care o duce la minimele acestei veri

Sursa foto: Zoom-zoom / dreamstime.com

scris 31 iul 2020

Indicii principali de la BVB au pierdut aproape o treime de procent, tonul declinului fiind dictat de acțiunile Băncii Transilvania.

Într-un climat preponderent negativ pe marile burse ale lumii, și pe piața românească de capital am consemnat de la jumătatea săptămânii un impuls descendent destul de pronunțat. Tendința descendentă pe termen scurt a fost imprimată mai degrabă de absența cumpărătorilor, decât de ordine de vânzare foarte hotărâte, așa cum o trădează volumele.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 22,17 milioane lei (4,59 milioane euro), susținut practic doar de 5 acțiuni care au concentrat nu mai puțin de 79,49% din această activitate. Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,76 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat la prețul de 1,2450 lei/acțiune, în condițiile în care acestea au o ancoră în în prețul de 1,3900 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată începând din 4 august pentru un număr de 220,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,89% din capitalul social.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Managerul Lăptăria cu Caimac: Venim pe bursă în septembrie-octombrie, ne lansăm în Italia și Luxemburg. Sticlă în România - misiune imposibilă. România să copieze Italia CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Managerul Lăptăria cu Caimac: Venim pe bursă în septembrie-octombrie, ne lansăm în Italia și Luxemburg. Sticlă în România - misiune imposibilă. România să copieze Italia

Mișcarea principală a pieței a fost imprimată de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 1,72%, până la prețul de 2,0000 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,43 miliarde lei (2,16 miliarde euro). Fondurile de pensii administrate NN au notificat piața că au coborât marginal sub reperul unei participații de 10% din titluri pe care au atins-o în primăvară.

Tot pe acest segment bancar, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au scăzut cu 1,05%, pe transferuri de 3,64 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), au avut o depreciere de o ampitudine apropiată, de 1,04%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 838.000 lei.

Tendința a fost negativă la nivelul întregii piețe. Doar indicele financiar BET-FI a închis „pe verde”, cu un avans de 0,77%, până la nivelul de 42.146,06 puncte. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,64% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,68%, până la nivelul de 8.377,89, un nou minim la închidere al perioadei de vară. Sub aspect tehnic, mișcarea de scădere arată ca o reacție din nivelul de retragere Fibonacci de 50,00% testat marți și semnalat de Profit.ro încă din lunile trecute.

Bursa încheie luna cu o ședință de scădere care o duce la minimele acestei veri

Indicele energetic BET-NG a consemat un declin de 0,78%, nu foarte depărtat de media pieței, într-o zi în care cele mai lichide titluri din structura sa, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), au scăzut cu 1,90%, până la prețul de 28,45 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 1,61 milioane lei. Investitorii au avut o reacție negativă pe parcursul acestei săptămâni în care datele din piața gazelor naturale arată că societatea cu capital de stat a pierdut poziția de lider în detrimentul OMV Petrom. Romgaz a notificat piața că a semnat un contract cu furnizorul de energie termică Electrocentrale București în valoare de 547,86 milioane lei, pentru livrări de gaze naturale în perioada 1 iulie 2020 – 1 octombrie 2021.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
erste