Bursa încheie o lună în care indicii principali au pierdut 4,3%

Bursa încheie o lună în care indicii principali au pierdut 4,3%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 apr 2016

Negativă pentru societățile financiare, descumpănitoare pentru OMV Petrom (SNP), slabă pentru bănci și dezastruoasă pentru Romgaz, luna aprilie a fost una „roșie” la Bursa de Valori București. Directorul de investiții de la cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România observă că parcursul descendent al cotațiilor este în contrast cu perspectiva unor dividende ridicate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a avut astăzi o zi de deprecieri de peste 1% la nivelul celor mai mulți indici. Este încheierea unei luni negative. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a închis la nivelul de 6.447,99 puncte, valoare cu 4,30% mai mică decât cea de 6.737,73 puncte de la sfârșitul lui martie. Pentru indicele compozit BET Plus dinamica a fost asemănătoare, respectiv -4,28%.

Practic, mai nimic nu a mers bine. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au dat peste bord tot câștigul de la anunțarea repartizării de câștiguri aferente anului cu profit record din 2015. OMV Petrom (SNP) și-a încetat raliul și deja cotația este mai aproape de minimul anului decât de vârful mișcării de revenire. Titlurile Romgaz nu s-au oprit din scădere după ieșirea Fondului Proprietatea (FP), unul dintre cei mai stresați investitori. BRD Groupe Societe Generale (BRD) tocmai a atins un minim al ultimelor 6 luni, iar SIF-urile sunt în uitare.

„În luna aprilie piața de capital din Romania a avut o evoluție negativă în ciuda perspectivei unor dividende ridicate (la nivel de BET-XT randamentul dividendului este de peste 7%)”, a punctat pentru Profit.ro Mihai Purcărea, director de investiții la Erste Asset Management, compania care are în administrare cele mai mari active în industria locală a fondurilor mutuale.

Cumpărăm acțiuni OMV Petrom? CITEȘTE ȘI Cumpărăm acțiuni OMV Petrom?

Rulajul de astăzi de la BVB s-a situat la 23,10 milioane lei (5,16 milioane euro). Dintre acestea 2,75 milioane lei s-au realizat pe piața deal, cele mai mari fiind schimburile speciale de 2,31 milioane lei pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat și în piața reglementată volume echivalente cu 2,72 milioane lei într-o zi în care au scăzut cu 2,13%, până la prețul de 0,23 lei/acțiune.

Vine oferta la Rompetrol Rafinare?

Două companii petroliere au fost suspendate astăzi de la tranzacționare. La ora 15:51 pe portalul bvb.ro a fost notificat acest lucru pentru Rompetrol Rafinare Constanța (RRC) și Rompetrol Well Services (PTR). Un investitor care are deținere pe primul dintre emitenți își leagă speranțele că este vorba despre oferta prin care ar trebui ca statul să poată ieși din acționariat.

La începutul lunii februarie publicarea bugetului Ministerului Energiei indica faptul că instituția vizează încasări de 800,28 milioane lei din vânzarea pachetului de 26,7% din capitalul Rompetrol Rafinare, precum și venituri de peste 1,2 miliarde lei din dividendele care i se cuvin din profiturile companiilor din portofoliu. Prețul tranzacției ar fi urmat să fie cu 58% peste actuala cotație a companiei de la Bursa de Valori București.

Cât s-a digerat din efectul legii dării în plată asupra acțiunilor bancare?

Pe primul loc în topul tranzacțiior, cu 5,31 milioane lei, s-au regăsit titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,74%, până la prețul de 2,685 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale, s-a prăbușit astăzi cu 6,39%, până la un nou minim al ultimelor 6 luni de 9,23 lei/acțiune.

Un șoc oarecum neașteptat. Purcărea afirmă că știrea importantă a acestei luni pentru acțiunile bancare a fost votarea legii dării în plată, iar în aprilie cotațiile au avut de suferit. Răspunsul a sosit pe adresa redacției noastre înainte de închiderea ședinței de astăzi, iar în el oficialul de la Erste AM spune că în cea mai mare parte efectul legii dării în plată asupra capitalizării bursiere a băncilor românești listate era deja reflectat în prețurile de la începutul acestei săptămâni.

Este de urmărit ce a precipitat vânzarea agresivă pe BRD de astăzi. Poate fi vorba  doar de ieșirea unui jucător mai mare, după cum pot fi niște ordine activate la doborârea unor repere tehnice date de minimele anterioare.

Titlurile Romgaz, deja cu peste 2% sub nivelul la care a vândut Fondul Proprietatea pachetul mamut

Pe al doilea rulaj al zilei, de 3,06 milioane lei, titlurile Romgaz au suferit un declin de 0,84%, închizând la nivelul de 23,50 lei/acțiune. Purcărea amintește că cea mai importantă tranzacție a lunii aprilie la BVB a fost vânzarea întregii dețineri de 5,85% a Fondului Proprietatea la producătorul de gaze, la prețul de 24,00 lei/acțiune care reprezenta un discount de 8% față de prețul de piață din acel moment.

„Oferta s-a închis cu succes, prețul oferit fiind unul atractiv pentru investitori. În urma acestei tranzacții free-float-ul a crescut la 30% și în același timp presiunea la vânzare s-a diminuat”, spune directorul de invetiții de la Erste AM. „Cu aceasta tranzacție, Fondul Proprietatea și-a imbunătățit poziția de lichidități disponibile pentru cel de-al șaselea program de răscumparare”, a adăugat el.

Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri

Fondul Proprietatea a reunit astăzi schimburi de 1,88 milioane lei, cotația urcând cu 0,13%, până la prețul de 0,748 lei/acțiune. Este ceva care a influențat indicele financiar BET-FI, al cărui declin de 0,08% a fost cel mai atenuat astăzi dintre indicii de la BVB. Valoarea de închidere a indicelui este de 26.691,72 puncte.

Indicele energetic BET-NG a pierdut 1,31%. Din componența sa, titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,56%, până la prețul de 266,00 lei/acțiune pe transferuri de 2,04 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) au staționat pe nivelul de preț de 29,50 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,55 milioane lei.

Speranțele pieței se pot lega de dividende, spune Purcărea ce amintește că statul și Ministerul Economiei au în vedere majorarea pragului de distribuire a profitului. „Deși începutul de an a fost dezamăgitor pentru bursa locală, suntem optimiști în ceea ce privește viitorul: randamentele atractive ale dividendelor în antiteză cu randamentele reduse pe piața monetară și de obligațiuni sunt favorabile pieței de acțiuni”, a conchis reprezentantul Erste Asset Management.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
romgaz
erste am
mihai purcarea
bvb
banca transilvania
brd
bursa