Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a câștigat două procente

Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a câștigat două procente

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 mai 2023

Într-un context favorabil burselor europene, și indicele principal de la BVB a reușit o secvență de 4 sesiuni consecutive de aprecieri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Indicele DAX40 din Germania a depășit maximul istoric, intraday trecând de reperul de 16.300 de puncte. Este climatul favorabil în care și acțiunile românești au propriul lor raliu după etapa raportărilor financiare trimestriale.

Ca și în ședințele precedente, însă, cotațiile înaintează fără volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 19,30 milioane lei (3,87 milioane euro), la mai puțin de jumătate față de media care a adus bursei locale promovarea statutului de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell.

Romgaz și-a bugetat investiții de peste 730 milioane lei în gazele din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Romgaz și-a bugetat investiții de peste 730 milioane lei în gazele din Marea Neagră

Cele mai lichide acțiuni, cele ale OMV Petrom (SNP), au adunat tranzacții de doar 3,37 milioane lei, într-o zi în care acestea au urcat cu 1,05%, până la prețul de 0,4812 lei/acțiune. Compania petrolieră a convenit să plătească o variantă „îndulcită” a suprataxei impuse producătorilor de energie.

Tot pe sectorul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,13%, până la prețul de 39,65 lei/acțiune, pe o activitate de 1,24 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,10%, până la prețul de 49,35 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 1,61 milioane lei.

Artego – declin al profitului net la T1 CITEȘTE ȘI Artego – declin al profitului net la T1

La nivelul indicilor, tabloul a fost exclusiv în nuanțe de verde: +0,30% pentru indicele compozit BET-XT, +0,06% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul 50.079,26 de puncte, +0,46% pentru indicele energetic BET-NG și +0,34% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.290,04 de puncte este cu 2,07% deasupra ultimei valori consemnate la sfârșitul săptămânii precedente.

Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a câștigat două procente

Au supraperformat pieței, cu un salt de 2,21%, până la prețul de 13,85 lei/acțiune, titlurile Transport Trade Services (TTS), care au cumulat transferuri de 1,76 milioane lei. Compania a raportat – în contextul oportunității de piață adusă de cerealele ucrainiene – o explozie de peste 7 ori a profitului net trimestrial, la 89,10 milioane lei, de la 12,16 milioane lei la T1 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
tts
omv petrom
romgaz
nuclearelectrica