Bursa încheie săptămâna cu o sesiune pozitivă și cu tranzacții cataluizate pe titluri de stat cu randament de peste 8%

Bursa încheie săptămâna cu o sesiune pozitivă și cu tranzacții cataluizate pe titluri de stat cu randament de peste 8%

Sursa foto: Seemitch | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 iun 2022

Indicele BET a câștigat 2 treimi de procent, în contextul unor volume foarte slabe. Al 2-lea cel mai tranzacționat instrument financiar din piața reglementată a fost pe segmentul obligațiunilor guvernamentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Turbulențele din piețele financiare internaționale nu dau semne a se fi temperat și intraday la New York Stock Exchange indicele S&P500 a coborât din nou în zona minimelor ultimelor 18 luni, în jurul reperului de 3.640 de puncte.

La Bursa de Valori București, piața a rezistat bine acestui șoc. Înfrânarea investitorilor de la vânzare are însă un preț: lichiditatea. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,72 milioane lei (5,60 milioane euro), într-o notă care a caracterizat perioada de după mini-vacanța de Paști a volumelor foarte slabe.

Petrișor Peiu, ex-consilier al foștilor premieri Radu Vasile și Adrian Năstase, respins de AGA pentru poziția de administrator Transgaz CITEȘTE ȘI Petrișor Peiu, ex-consilier al foștilor premieri Radu Vasile și Adrian Năstase, respins de AGA pentru poziția de administrator Transgaz

Titlurile OMV Petrom (SNP) au făcut excepție în această apatie, adunând transferuri de 9,25 milioane lei într-o ședință în care cotația a urcat cu 0,31%, până la prețul de 0,4800 lei/acțiune. Prin contrast, acțiunea-fanion a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV) a suferit o corecție de 2,3000 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,40 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe o activitate de 2,75 milioane lei.

Este peisajul anost care a permis unui instrument financiar de pe segmentul obligațiuni să vină pe locul 2 în topul lichidității. Titlurile de stat demnominate în lei și scadente în decembrie 2023 (R2312A) au adunat tranzacții de 7,17 milioane lei. La prețul de închidere de 93,20 lei pe unitate, obligațiunile guvernamentale cu o rată a cuponului de 4% conferă cumpărătorilor de astîăzi un randament anualizat de 8,37% până la maturitate.

Sipex ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 170 milioane lei. Angajamente pentru creștere sănătoasă. \ CITEȘTE ȘI Sipex ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 170 milioane lei. Angajamente pentru creștere sănătoasă. "Meșterică și Profit"

Interes a existat și pentru 2 acțiuni de la capitolul energie și care au depășit un reper al transferurilor de 1 milion de lei, respectiv titlurile Romgaz Mediaș (SNG) ce au avut un salt de 2,56%, până la prețul de 48,10 lei/acțiune, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au crecut cu 1,54%, până la prețul de 42,80 lei/acțiune.

Sunt mișcări care au adus piața „pe verde”: +0,65% pentru indicele compozit BET-XT, +0,59%, pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.672,02 puncte, +1,25% pentru indicele energetic BET-NG și +0,64% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.142,91 puncte, nu a schimbat parametrii tehnici ce indicăun impuls descendent evidențiat pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna cu o sesiune pozitivă și cu tranzacții cataluizate pe titluri de stat cu randament de peste 8%

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica