Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Reaprinderea războiului comercial dintre SUA și China se resimte și la București

Piața de capital   
Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Reaprinderea războiului comercial dintre SUA și China se resimte și la București

Atingerea maximelor post-criză nu a fost confirmată de o secvență de sesiuni pozitive. Îndoiala și-a făcut locul, iar indicii s-au înscris pe o traiectorie corectivă, reacționând la valul de vânzări de pe bursele mari.

Președintele american Donald Trump a pus burselor un bolovan de gând anunțând intransigență în relația comercială cu China, iar politica tarifară a SUA este percepută de investitori ca o sursă pentru o frânare a economiei globale. Acesta este contextul șocului de pe Wall Street, unde indicele Dow Jones Average Industrial a pierdut 800 de puncte în numai 2 ședințe pe fondul temerilor privind escaladarea unui război economic.

Urmărește-ne și pe Google News

Este vântul din față care a bătut și pentru bursa românească. Aceasta nu a putut confirma depășirea maximelor post-criză printr-o înșiruire de sesiuni bune. Tendința a fost corectivă în ultimele 2 zile de tranzacționare ale săptămânii, iar lichiditatea a tins, de asemenea, să se retragă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 37,08 milioane lei (7,83 milioane euro), însă a fost concentrat în proporție de aproape jumătate pe un emitent, Fondul Proprietatea (FP), ale căror titluri s-au corectat cu 0,91%, până la prețul de 1,0850 lei/acțiune.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Vești proaste pentru Guvern și OMV Petrom pe tema Neptun Deep. Analiștii consideră că Exxon trebuie să accelereze vânzarea de active pentru a-și recompensa acționarii CITEȘTE ȘI Vești proaste pentru Guvern și OMV Petrom pe tema Neptun Deep. Analiștii consideră că Exxon trebuie să accelereze vânzarea de active pentru a-și recompensa acționarii

La același capitol al fondurilor închise de investișții al căror indice BET-FI s-a depreciat cu 0,58%, până la nivelul de 39.856,04 puncte, s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 2,09 milioane lei, pe titlurile SIF Moldova (SIF2).

Piața în ansamblu a avut un declin moderat, mai atenuat față de amplitudinea corecției de joi. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat suferit un recul de 0,57%, iar indicele reprezentativ BET s-a retras cu 0,56%, până la nivelul de 9.068,90 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent rămâne în picioare, până la proba contrarie mișcările din ultimele 2 ședințe fiind simple corecții până în zona mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Reaprinderea războiului comercial dintre SUA și China se resimte și la București

Acțiunea-fanion a bursei românești, a reacționat la tendința de vânzare din piețele mari. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,25%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,89 milioane lei.

Nu este nici pe departe ceva apropiat de amplitudinea picajelor din Europa: -3,26% indicele Euro Stoxx 50, -2,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -3,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,11% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,64% pentru indicele PX de la Praga.

În piața petrolului cotația țițeiului a schițat o tendință de revenire după căderea abruptă de joi, dar mișcarea a fost amendată în ultima parte a sesiunii londoneze. La București, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au coborât cu 0,50%, până la prețul de 0,4010 lei/acțiune, după un declin de 3,36% în ziua precedentă. La același capitiol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,16%, pe contrasens față de restul pieței, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,76%, până la prețul de 32,95 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj din piața reglementată, de 1,19 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif moldova
donald trump