Bursa închide săptămâna alegerilor prezidențiale din SUA cu un avans de 1%

Bursa închide săptămâna alegerilor prezidențiale din SUA cu un avans de 1%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 nov 2016

Indicele BET al Bursei de Valori București a închis la nivelul de 6.849,80 puncte, cu 1% peste valoarea de vinerea trecută, închizând pe „verde” o săptămână agitată pe piețele financiare internaționale, antrenată de victoria neașteptată a republicanului Donald Trump, perceput ca imprevizibil de investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna de tranzacționare s-a încheiat la BVB cu o sesiune anostă, marcată de oscilații nesemnificative la nivelul principalilor indici și un rulaj al pieței de acțiuni de numai 18,08 milioane lei (4,00 milioane euro). Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,06%, ca și indicele BET care a închis la nivelul de 6.849,80 de puncte, situat cu 1,01% mai sus decât reperul de 6.780,90 puncte de la finalul sesiunii de tranzacționare de vinerea trecută.

Este un rezultat remarcabil, având în vedere că piețele financiare internaționale au traversat momente de aversiune la risc în contextul câștigării alegerilor prezidențiale din SUA de republicanul Donald Trump, care a cunoscut un vârf de vânzări pe volume în cursul dimineții de miercuri.

Este o tendință negativă în care s-au înscris și astăzi bursele. Astfel, indicele Euro Stoxx 50 al celor mai tranzacționate acțiuni europene a puerdut 0,54%. Dacă indicele german DAX a făcut notă discordantă, cu o apreciere de 0,36%, indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris au scăzut cu 1,43% și, respectiv 0,54%.

La nivel regional, tendința a fost neconcludentă ca și la București, cu un avans de 0,34% al indicelui WIG20 de la Varșovia și coborâri marginale sub referință, de 0,12% și 0,08% al indicilor BUX de la Budapesta și PX de la Praga.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

Într-o zi fără transferuri speciale pe piața deal, cel mai tranzacționat emitent de astăzi de la BVB, cu transferuri de 6,86 milioane lei, a fost Romgaz Mediaș (SNG) al cărui titluri s-au apreciat cu 0,42%, până la prețul de 24,15 lei/acțiune, un maxim al ultimelor 2 luni.

OMV Petrom, pe un impuls de scădere

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 2,40 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP) care au scăzut cu 1,10%, până la prețul de 0,2255 lei/acțiune. Este o valoare cu numai 1,80% peste minimul perioadei în piața reglementată, însă care încă oferă un randament de 7,38% instituționalilor care au cumpărat în oferta prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut 6,42% din titlurile companiei petroliere și un potențial câștig de 13,03% investitorilor de retail care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață.

Sunt ultimii cei care sunt doritori să marcheze un câștig semnificativ pe termen scurt  și care pun presiune pe cotații, avertiza pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani. În același timp, Răzvan Raț, trader senior la BRK Financial, spunea că actualul impuls descendent nu se va opri până nu va atinge zona de 2,20 lei/acțiune, care să confere investitorilor confortul că s-a atins și în piața reglementată un nivel de preț apropiat celui de închidere al ofertei accelerate de la jumătatea lunii octombrie.

Titlurile financiare, în linia pieței: volume mici și oscilații modeste

Banca Transilvania (TLV) s-a apreciat cu 0,64%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune, cu 3,69% sub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune, pe transferuri de 2,38 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-a apreciat cu 0,18%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 648.000 de lei.

Singurul emitent care a mai depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei a fost Fondul Proprietatea ale cărui titluri au staționat la prețul de 0,793 lei/acțiune. Dintre titlurile financiare, SIF-urile au avut o sesiune pozitivă, ceea ce a favorizat închiderea pozitivă, +0,45%, a indicelui BET-FI, la nivelul de 28.827,81 puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a fost singurul care a închis „pe roșu”, deprecierea fiind de 0,22%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
brd
marcel murgoci
razvan rat
romgaz
omv petrom