Bursa închide sesiunea în teritoriu pozitiv, în pofida unor deprecieri semnificative ale acțiunilor TeraPlast și MedLife

Bursa închide sesiunea în teritoriu pozitiv, în pofida unor deprecieri semnificative ale acțiunilor TeraPlast și MedLife

Sursa foto: Vivian Seefeld | Dreamstime.com

scris 27 oct 2021

Indicele BET de la BVB a câștigat o zecime de procent într-o ședință cu volume consistente pe toate segmentele de piață.

Ziua a fost de corecții la New York Stock Exchange după un elan care a adus indicii S&P500 și Dow Jones Average Industrial pe noi maxime. La Bursa de Valori București, deciziile investitorilor au fost mixte, iar evoluțiile diferite de la un emitent la altul. În top 10 tranzacționare, 4 titluri au înregistrat aprecieri, o acțiune a închis în staționare și 5 simboluri au afișat culoarea verde. Mai mult decât atât, în unele cazuri amplitudinea mișcărilor de sens contrar a fost mare.

De exemplu, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au coborât abrupt, cu 6,44%, până la prețul de 1,1620 lei/acțiune, pe transferuri de 9,48 milioane lei. Este o pierdere cumulată de peste 10% de la raportarea trimestrială care indica un profit net de 43,25 milioane lei, de 3,8 ori mai mare decât cel obținut în perioada similară a anului trecut pe activitățile care au rămas în cadrul grupului după vânzările diviziilor de metale și tâmplărie.

ULTIMA ORĂ Negocieri oprite pentru listarea Blue Air la Londra prin preluare inversă. UPDATE Reacția Blue Air - Calendarul listării nu s-a schimbat, renunțarea la preluarea inversă este doar eliminarea unei variante tactice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Negocieri oprite pentru listarea Blue Air la Londra prin preluare inversă. UPDATE Reacția Blue Air - Calendarul listării nu s-a schimbat, renunțarea la preluarea inversă este doar eliminarea unei variante tactice

De asemenea, titlurile MedLife (M) au suferit un recul de 4,02%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,95 milioane lei, iar în oglindă, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un salt de 4,27%, până la prețul de 42,75 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,77 milioane lei.

Evoluții divergente am avut și la titlurile blue-chip cu lichiditate bună în sesiunea cu un rulaj al pieței de acțiuni de 67,89 milioane lei (13,72 milioane euro). Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,13%, până la prețul de 0,4930 lei/acțiune, pe cea mai mare activitate a zilei, de 14,38 milioane lei, și titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au retras cu 0,40%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune pe volume echivalente cu 8,49 milioane lei.

Instrumentele derivate la BVB – din a 2-a jumătate a anului viitor. Proiectul de Contraparte Centrală merge către reglementatori CITEȘTE ȘI Instrumentele derivate la BVB – din a 2-a jumătate a anului viitor. Proiectul de Contraparte Centrală merge către reglementatori

Sunt mișcări de sens contrar din care a rezultat un parcurs neconcludent al pieței: +0,08% pentru indicele compozit BE-XT, -0,25% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.343,53 puncte puncte, +1,42% pentru indicele energetic BET-NG și +0,10% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.748,97 puncte este la doar jumătate de procent de maximul istoric atins pe data de 8 octombrie.

Bursa închide sesiunea în teritoriu pozitiv, în pofida unor deprecieri semnificative ale acțiunilor TeraPlast și MedLife

Interesul a fost dispersat și către celelalte segmente de piață, cu transferuri de 7,07 milioane lei pe titlurile de stat scadente în august 2022 (2208A), și tranzacții de 4,49 milioane lei pe piața certificatelor.

Într-o zi cu rezoluții ale statului cu privire la problema costurilor de energie prefigurată pentru această iarnă, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,26%, până la prețul de 37,85 lei/acțiune, pe un rulaj de 6,45 milioane lei, și titlurile Electrica (EL) au câștigat 1,88%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi însumând 1,98 milioane lei. Cotația a atins și un maxim intraday de 12,18 lei/acțiune.

Ștefan Vuza își majorează participația la Sinterom. Ar urma să încaseze dividende de 63 milioane lei la Chimcomplex Borzești CITEȘTE ȘI Ștefan Vuza își majorează participația la Sinterom. Ar urma să încaseze dividende de 63 milioane lei la Chimcomplex Borzești

Investitorii s-au mai activat și pe acțiunile listate la jumătatea acestui an: +2,54%, până la prețul de 22,20 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS), care au cumulat transferuri de 2,86 milioane lei, și -0,10%, până la prețul de 1,9840 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) care au adunat tranzacții de 1,91 milioane lei.

După o apreciere de 1,53%, până la prețul de 39,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,02 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) s-au apropiat la numai 0,75% de prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în primăvara anului 2017 și care nu a mai fost depășit de peste 4 ani. Pe o activitate de 1,70 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 0,11%, până la prețul de 1,7620 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
tts