Bursa înregistrează o nouă sesiune pozitivă și atinge maxime ale ultimelor luni și jumătate

Bursa înregistrează o nouă sesiune pozitivă și atinge maxime ale ultimelor luni și jumătate

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 ian 2023

BVB s-a cuplat la raliul piețelor externe, dar lichiditatea rămâne este slabă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Apetitul la cumpărare de la începutul de an s-a menținut în piețele financiare internaționale. În mod deosebit se remarcă indicele DAX40 din Germania, care s-a aflat și peste nivelul de 19.960 de puncte, cu 25% deasupra minimelor atinse la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

Acesta este contextul în care și piața românească de capital traversează o perioadă favorabilă din punctul de vedere al dinamicii prețurilor. În suferință rămâne lichiditatea. Rulajul pieței de acțiuni a fost numai 29,07 milioane lei (5,89 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de peste o treime de transferurile în valoare de 10,20 milioane lei realizate pe titlurile OMV Petom (SNP) care au urcat cu 1,13%, până la prețul de 0,4480 lei/acțiune.

GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare CITEȘTE ȘI GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare

Celălalt producător de gaze naturale de la cota BVB, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 2,26% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 40,70 lei/acțiune o sesiune în care au întrunit o activitate de 2,18 milioane lei.

Sunt mișcări care au avut puterea de a influența nu numai indicele energetic BET-NG care s-a apreciat cu 0,94%, dar și întreaga piața. Astfel, indicele compozit BET-XT a urcat cu 0,62% și indicele reprezentativ BET a închis cu 0,73% peste referință, la nivelul de 12.333,27 de puncte, care este cea mai ridicată valoare de la sfârșitul verii și până în prezent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa înregistrează o nouă sesiune pozitivă și atinge maxime ale ultimelor luni și jumătate

În linia cu direcția pieței, , pe tranzacții de 4,43 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,44%, până la prețul de 21,20 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 15,00 miliarde lei (3,04 miliarde euro).

Pe contrasens față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,28%, până la nivelul de 50.443,10 de puncte, și titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 0,70%, până la prețul de 8,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,03 milioane lei. Tot în sectorul energetic, volume relevante, în echivalent 2,81 milioane lei, am consemnat pe titlurile Transelectrica (TEL), care au staționat la prețul de 22,90 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
transelectrica
romgaz
electrica