Bursa, la a 3-a ședință de corecții. Indicele BET, din nou la 9.000 de puncte

Bursa, la a 3-a ședință de corecții. Indicele BET, din nou la 9.000 de puncte
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 aug 2019

Într-o zi marcată de aversiune la risc în piețele financiare internaționale, și indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut peste jumătate de procent pe fondul unor volume în urcare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debut negativ de săptămână pe bursa românească. Investitorii activi la București s-au repliat în contextul unui val de vânzări și pe piețele mature de acțiuni, în care indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange a suferit un declin de peste 300 de puncte, iar în Europa, indicii au fost de un „roșu” aprins: -1,93% indicele Euro Stoxx 50, -2,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,19% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,80% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -2,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,43% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, amplitudinea mișcărilor a fost mai mică, însă tendința de depreciere pe un rulaj în creștere, de 56,83 milioane lei (12,00 milioane euro) al pieței de acțiuni, dă consistență impulsului descendent manifest încă de la finalul săptămânii trecute. Cel mai lichid titlu, cel al Băncii Transilvania (TLV), azi cu schimburi însumând 26,44 milioane lei (12,00 milioane euro), a coborât cu 1,05%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), de asemenea, a pierdut cu 0,45%, până la prețul de 13,34 lei/acțiune, pe transferuri de 2,44 milioane lei.

Austriecii de la OMV susțin că nu au fost informați oficial despre intenția ExxonMobil de a abandona gazele românești din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Austriecii de la OMV susțin că nu au fost informați oficial despre intenția ExxonMobil de a abandona gazele românești din Marea Neagră

Sunt mișcări care au tras în jos întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,56%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,58%, până la nivelul de 9.016,57 de puncte, aproape de un reper psihologic important, respectiv cel de 9.000 de puncte. Sub aspect tehnic, impulsul corectiv a adus indicele celor mai lichide acțiuni românești într-un „nor” de medii mobile relevant în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, la a 3-a ședință de corecții. Indicele BET, din nou la 9.000 de puncte

Faptul că este a 3-a ședință consecutivă de deprecieri, o secvență ce naște formațiunea tehnică a celor „3 ciori negre” („3 black crows”), este un semn de slăbiciune pentru piață și trebuie să reprezinte un prim semnal de alarmă pentru investitori.

Nu toată piața a fost la fel de negativă. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis pe nivelul de referință de vineri, de 1,0850 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 12,88 milioane lei. Tot în staționare, la prețul de 29,70 lei/acțiune s-au aflat și titlurile Digi Communications (DIGI), care au adunat tranzacții de 3,37 milioane lei. Compania care deține operatorul telecom RCS&RDS a anunțat la finalul săptămânii trecute că a semnat un contract pentru o facilitate de credit de 150 milioane euro cu un consorțiu internațional format din sucursala londoneză a Citibank, ING Bank și UniCredit Bank.

Nou jucător: Producătorul alunelor și semințelor Elmas emite obligațiuni de 7 milioane lei pe care vrea să le listeze la BVB CITEȘTE ȘI Nou jucător: Producătorul alunelor și semințelor Elmas emite obligațiuni de 7 milioane lei pe care vrea să le listeze la BVB

Pe segmentul energetic, al cărui indice BET-NG a suferit un declin de 0,66%, titlurile Electrica (EL) au câștigat 0,45%, până la prețul de 11,15 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,37 milioane lei, în timp de pe fondul unor schimburi cu puțin peste 1 milion de lei, alte 3 titluri au închis în scădere: -1,06% pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), -0,88% pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) și -1,12% pentru titlurile OMV Petrom (SNP).

A supraperformat pieței indicele financiar BET-FI, cu o corecție de numai 0,11%, până la nivelul de 39.811,91 puncte. Din structura sa, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au închis în staționare, la prețul de 2,28 milioane lei, pe transferuri de 2,28 milioane lei. Consiliul de Administrație al societății a respins la finalul săptămânii trecute, contrar unor dispuneri ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), solicitarea din partea SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) pentru convocarea unei AGA ce avea pe ordinea de zi debarcarea a 4 membri ai boardului, inclusiv a președintelui Tudor Ciurezu.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
digi