Bursa pierde jumătate de procent într-o sesiune propice pentru speculații intraday

Bursa pierde jumătate de procent într-o sesiune propice pentru speculații intraday

Sursa foto: Pitris | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 mar 2022

La BVB am consemnat o zi neconcludentă, cu mișcări ample de sens contrar pe parcursul orarului de tranzacționare și închideri divergente la nivelul indicilor și al celor mai tranzacționate acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În contextul unor informații de sens contrar și în ecoul zgomotului de început de conflict din Ucraina, Bursa de Valori București a avut o ședință de tranzacționare total atipică, în care piața a avut oscilații majore și pe unele acțiuni amplitudinea mișcărilor a fost neobișnuit de mare.

În general, nivelul de comisionare și fluctuațiile mai degrabă restrânse pe titlurile lichide permit rareori tranzacții intraday, însă sesiunea traversată a oferit numeroase oprtunități. Piața a avut aprecieri furibunde încă din primele minute, o ajustare brutală a anulat până la jumătatea orei de debut integral acest avans și a retrimis indicele BET în teritoriu negativ.

Un ricoșeu până la prânz s-a oprit la jumătatea distanței parcurse de dimineață, iar etapa de vânzări de la New York Stock Exchange a readus indicelce celor mai lichide acțiuni românești către minimele zilei, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde jumătate de procent într-o sesiune propice pentru speculații intraday

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai intens schimbate, cu un echivalent al volumelor de 17,00 milioane lei. Cotația a închis la prețul de 2,3500 lei/acțiune, cu 4,47% sub referință, însă în prima oră a sesiunii am consemnat și un maxim de 2,5200 lei/acțiune, care la acel moment reprezenta o apreciere de 2,44% și un ecart de 25,68% față de minimul înregistrat intraday în sesiunea din 7 martie.

Un alt exemplu de fluctuații extreme îl oferă titlurile TeraPlast Bistrița (TRP). Deși acestea au închis, pe transferuri de 3,20 milioane lei, la prețul de 0,7850 lei/acțiune, cu doar 0,88% sub referință, în primele minute acestea atinseseră un maxim de 0,8940 lei/acțiune, ceea ce însemna că impulsul față de minimul adus de vânzărie pe panică la exacerbarea crizei a fost de 52,56%

EXCLUSIV România va pierde cel puțin 40 de milioane de euro - nu se poate retrage ușor din cele două bănci de dezvoltare legate de Rusia. Una dintre bănci are obligațiuni de peste 1 miliard de lei în România, inclusiv pe BVB CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România va pierde cel puțin 40 de milioane de euro - nu se poate retrage ușor din cele două bănci de dezvoltare legate de Rusia. Una dintre bănci are obligațiuni de peste 1 miliard de lei în România, inclusiv pe BVB

Regăsirea într-un interval scurt a unor niveluri de preț atât de depărtate mai mai multe acțiuni a adus investitorii în piață care au reacționat la oportunitățile de speculații cu efect favorabil asupra volumelor. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 78,74 milioane lei (15,91 milioane euro).

O contribuție impoirtantă la această lichiditate au avut-o 2 simboluri preferate tradițional de investirtorii instituționali nerezidenți. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,67%, până la prețul de 18,88 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 10,65 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut 0,46%, până la prețul de 0,4325 lei/acțiune, pe o activitate de 7,83 milioane lei.

Compania-mamă a grupului Electrica SA a obținut profit în 2021 din dividendele filialelor sale, deși grupul ca atare a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei CITEȘTE ȘI Compania-mamă a grupului Electrica SA a obținut profit în 2021 din dividendele filialelor sale, deși grupul ca atare a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei

Pe contrasens, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 2,17%, până la prețul de 1,8840 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,00 milioane lei. O amplitudine chiar mai mare am consemnat pe alte 2 acțiuni din indicele BET, care astăzi a ajuns la 20 de nume prin încorporarea acțiunilor Aquila (AQ): +4,62%, până la prețul de 40,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), pe transferuri de 6,35 milioane lei, și +4,71%, până la prețul de 20,00 lei/acțiune pentru titlurile MedLife (M), pe volume echivalente cu 5,18 milioane lei.

Sunt evoluții care marchează un tablou neconcludent și la nivelul indicilor: -0,41% pentru indicele compozit BET-XT, +0,60% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 47.986,80 puncte, +0,55% pentru indicele energetic BET-NG și -0,50% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.921,85 puncte încă rămâne sub mnedia mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde jumătate de procent într-o sesiune propice pentru speculații intraday

Titlurile Purcari Wineries (WINE) au câștigat 0,20%, până la prețul de 9,92 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,95 milioane lei și mișcare mai degrabă atenuată, -0,69% fiind și pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 36,05 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 2,74 milioane lei.

Cemacon și-a triplat profitul net în 2021 CITEȘTE ȘI Cemacon și-a triplat profitul net în 2021

Pe segmentul financiar, titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat cu 1,63%, până la prețul de 2,0000 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,67 milioane lei, și titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au suferit un declin de 4,67%, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena, pe volume echivalente cu 2,50 milioane lei.

Titlurile developerului imobiliar One United Properties (ONE), promovate în decembrie în structura indicelui FTSE Russell Global All Cap, au coborât cu 1,94%, până la prețul de 1,2100 lei/acțiune, pe o activitate de 2,38 milioane lei, iar în piața AeRO, pe transferuri de 1,74 milioane lei, titlurile AROBS Transilvania (AROBS) au avut o revenire de 1,13%, până la prețul de 1,7900 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,74 milioane lei.

Reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 acțiuni care au închis în staționare față de sesiunea precedentă, la prețul de 8,8000 lei/acțiune titlurile Electrica (EL) și, respectiv la prețul de 1,8000 lei/acțiune, titlurile Holde Agri Invest (HAI).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
one united