Bursa pierde jumătate de procent. Investitori se gândesc la noi maxime

Bursa pierde jumătate de procent. Investitori se gândesc la noi maxime

Sursa foto: Jesada Wongsa / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 apr 2021

Fără ca trendul ascedent să fie tehnic amenințat, piața de acțiuni din România prelungește etapa corectivă, cu un nou impuls negativ, pe volume moderate. Explozie de preț pentru acțiunile Rompetrol Well Services.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce urmează să se întâmple pe piața de capital din România, în actualul context de pandemie, va fi anunțat la videoconferința Profit Piața de Capital.forum, organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia și Depozitarul Central. Detalii pot fi văzute AICI

Sesiunea de astăzi confirmă pierderea de suflu pe termen scurt a bursei, cumpărătorii fiind timizi la cumpărare după doborârea succesivă a noi maxime pentru indicele BET. Ordinele nu susțin neapărat trendul favorabil accelerat la cumpăna dintre ani. Rulajul pieței de acțiuini s-a situat la 39,02 milioane lei (7,92 milioane euro).

Într-un răstimp în care și indicii americani se „odihnesc” în zona celor mai ridicate niveluri din istorie, investitorii de la BVB se înarmează cu răbdare. Sever Lupu, cu o experiență de peste 20 de ani pe piața de capital locală, mizează pe o continuare a secvenței de creștere. „Are combustibil pentru simplul fapt că economia intră într-o nouă etapă”, a declarat acesta pentru Profit.ro. „România va ieși mai bine decât a intrat.”

UiPath poate fi evaluat la circa 26 miliarde de dolari prin listarea la New York, deși a ajuns recent la o evaluare de 35 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI UiPath poate fi evaluat la circa 26 miliarde de dolari prin listarea la New York, deși a ajuns recent la o evaluare de 35 miliarde de dolari

Așteptările sale sunt ca indicele BET să fie susținut pe noi maxime de sectorul bancar și de acțiunile nou-venite care inspiră jucătorii activi la București. Pe de altă parte, trendul ar urma să fie atenuat de acțiunile de pe segmentul energetic pentru care estimează o perioadă de subperformare ca urmare a diminuării dividendelor.

Într-adevăr, chiar și într-o ședință marcată de o slăbiciune a pieței, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au găsit forța de a se aprecia cu 0,21%, până la prețul de 2,4200 lei/acțiune, pe transferuri de 14,72 milioane lei. Acestea au fost urmate în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 4,14 milioane lei, de titlurile Rompetrol Well Services (PTR) care au avut un salt de 8,13%, până la prețul de 0,5320 lei/acțiune, în condițiile în care convocatorul pentru AGA anuală de la furnizorul de servicii petroliere a fost suplimentat cu propunerea distribuirii unui dividend brut din rezerve de 0,1050 lei/acțiune.

Acțiunile Microsoft urcă la un nou maxim record. Gigantul, aproape de o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, prag atins în SUA doar de Apple CITEȘTE ȘI Acțiunile Microsoft urcă la un nou maxim record. Gigantul, aproape de o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, prag atins în SUA doar de Apple

Totuși, piața în ansamblul ei a frânat chiar pe seama motoarelor de creștere. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au retras cu 0,71%, până la prețul de 1,6860 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,85 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au corectat cu 0,97%, până la prețul de 0,8150 lei/acțiune, pe o activitate de 1,73 milioane lei, iar pe același rulaj titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un recul de 1,46%, până la prețul de 26,95 lei/acțiune.

Sunt mișcările care au tras în jos și indicii: -0,50% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 48.318,83 puncte, -0,39% pentru indicele energetic BET-NG și -0,55% atât pentru indicele compozit BET Plus, cât și pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 11.158.52 puncte este deasupra mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21).

Bursa pierde jumătate de procent. Investitori se gândesc la noi maxime

Tendința corectivă a fost și pe piața AeRO. Pe transferuri apropiate de 1 milion de lei, titlurile Firebyte Games (FRB) s-au depreciat cu 2,24%, până la prețul de 1,3100 lei/acțiune, și titlurile Safetech Innovations (SAFE) au avut un declin de 3,54%, până la prețul de 44,95 lei/acțiune.

Aceasta nu schimbă imaginea pe care investitorul Sever Lupu o are despre dinamica segmentului respectiv de la BVB. „N-am văzut în viața mea, de când sunt pe bursă, o astfel de efervescență”, a declarat acesta adăugând că este vorba despre companii mici, dar cu potențial mare.

Impossible Foods, care promovează burgeri din plante și îi are printre finanțatori și pe Serena Williams și Jay-Z, pregătește o listare publică la evaluare de 10 miliarde dolari. Burgeri aduși acum și în România FOTO CITEȘTE ȘI Impossible Foods, care promovează burgeri din plante și îi are printre finanțatori și pe Serena Williams și Jay-Z, pregătește o listare publică la evaluare de 10 miliarde dolari. Burgeri aduși acum și în România FOTO

Dintre titlurile pieței reglementate care au mai depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei, mai enumerăm 4 simboluri cu închideri negative: -0,23%, până la prețul de 0,4365 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), -1,16%, până la prețul de 25,50 lei/acțiune, pentru titlurile Purcari Wineries (WINE), -0,84%, până la prețul de 35,60 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), și -4,05%, până la prețul de 0,3550 lei/acțiune, pentru titlurile BRK Financial Group (BRK).

Mult timp cu poziții de management într-o multiunațională Lupu afirmă că deși bursa este în zonă de maxime, evaluările sunt mai realiste decât cele din 2007, și de aceea și riscurile sunt mai mici. Își aduce aminte de atmosfera de acum un deceniu și jumătate: „Orice petardă, dacă era teren, îi luam o sfoară, îi măsuram terenul, înmulțeam cu 1.000 de euro și aici era valoarea companiei...”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
safetech innovations
digi