Bursa pierde o treime de procent

Bursa pierde o treime de procent

Sursa foto: Dana Rothstein | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mai 2023

Deși sesiunea de la BVB a fost una „roșie”, cele mai tranzacționate 2 acțiuni au înregistrat aprecieri ușoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele lumii au fost sub presiune la vânzare, lovite fiind în principal băncile. Jamie Dimon, șeful executiv al JP Morgan & Chase, afirmă că planica va precumpăni în piețele fiannciare pe măsură ce SUA se apropie de un faliment pe datoria publică. Congresul SUA ar trebui să voteze ridicarea plafonului federal de îndatorare, dar deocamdată nu sunt semne pentru un compromis între președintele Joe Biden și majoritatea republicană din Camera Reprezentanților. „Cu cât ne apropiem de acel moment, cu atât mai mult vom avea panică”, spune Dimon.

La BVB, această angoasă este doar vag resimțită. Sesiunea a fost negativă, cu deprecieri moderate, însă fără ordine de vânzare mari. De altfel, rulajul de 41,37 milioane lei (8,39 milioane euro) al pieței de acțiuni este a fost cu puțin sub media ultimilor ani.

DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro CITEȘTE ȘI DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro

Remarcabil, cele mai lichide acțiuni au avut închideri peste nivelurile de referință. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,53%, până la prețul de 19,12 lei/acțiune, pe transferuri de 11,66 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,45%, până la prețul de 0,4944 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,27 milioane lei.

Piața a fost trasă în jos de ajustarea ex-dividend de 2,15%, până la prețul de 2,0450 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat schimburi de 5,01 milioane lei. Tot la ex-data, titlurile One United Properties (ONE) au coborât cu 0,94%, pânpă la prețul de 0,8400 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,27 milioane lei.

OMV Petrom: Oprirea centralei și rafinăriei de la Brazi, impact de până la 350 milioane lei. Poziția față de suprataxa de solidaritate retrimisă de Iohannis în Parlament CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Oprirea centralei și rafinăriei de la Brazi, impact de până la 350 milioane lei. Poziția față de suprataxa de solidaritate retrimisă de Iohannis în Parlament

Sunt mișcări care au influențat traiectoria descendentă a pieței, așa cum aceasta este surprinsă de tabloul indicilor: -0,23% pentru indicele compozit BET-XT, -0,50% pentru indicele financiar BET-FI care s-a stabilizat la nivelul de 50.508,39 puncte, -0,07% pentru indicele energetic  BET-NG și -0,32% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.136,91 de puncte este în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde o treime de procent

Tot în linia negativă a pieței, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au pierdut 0,78%, până la prețul de 38,00 lei/acțiune, pe a 4-a activitate a zilei, de 3,25 milioane lei.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, respectiv de de titlurile Evergent Investments (EVER), care au câștigat 0,79%, până la prețul de 1,13 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au staționat la prețul de 12,00 lei/acțiune, de titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce, de asemenea, au stagnat la prețul de 46,75 lei/acțiune, ultimele cu o zi înainte de raportările financiare trimestriale.

Volatilitatea sporită de pe bursele dezvoltate, a atras o lichiditate sporită, în echivalent 5,21 milioane lei (1,06 milioane euro) în piața certificatelor unde produs structurat de tip turbo long având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average și emis de BRK Financial Group a avut un rulaj de 2,53 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica