Bursa pierde un procent. Tranzacțiile cu acțiuni coboară sub reperul de 20 milioane lei

Bursa pierde un procent. Tranzacțiile cu acțiuni coboară sub reperul de 20 milioane lei

Foto dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 ian 2023

Un recul de 2% al acțiunilor OMV Petrom a adus indicii principali de la BVB „pe roșu”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna unui raliu furibund pe piețele de acțiuni dezvoltate, care a adus indicele Dow Jones Average Industrial de la New York peste nivelul de 34.200 de puncte și un avans de aproximativ 9% de la începutul anului pentru indicele DAX40 de la Frankfurt, se încheie cu o sesiune de ezitare, oscilațiile fiind neconcludente.

Acesta este și contextul în care la Bursa de Valori București am consemnat un impas în impulsul ascendent, piața în ansamblul ei fiind trasă în teritoriu negativ de o corecție de 2,20%, până la prețul de 0,4450 lei/acțiune, ale titlurilor OMV Petrom (SNP), pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 6,19 milioane lei. Sentimentul negativ a fost alimentat de controversele față de plata suprataxei stabilită de Guvern pentru producătorii de gaze naturale de la sfârșitul anului trecut.

ULTIMA ORĂ - ANAF vine în premieră la BVB CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - ANAF vine în premieră la BVB

Titlurile celeilalte companii aflate sub incidența măsurii, Romgaz Mediaș (SNG), au alunecat cu 0,49% sub referință, până la prețul de 40,30 lei/acțiune, pe o activitate de 1,38 milioane lei.

Acțiunile care au marcat ultimul deceniu de tranzacționare, de asemenea, au dat tonul deprecierilor: -0,94%, până la prețul de 21,10 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi de 2,58 milioane lei și -1,21%, până la prețul de 2,0350 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat volume echivalente cu 2,16 milioane lei.

Marius Morra, co-fondator TOKERO: Închidem runda 2 de finanțare până la finele lunii februarie. Discuții cu mai multe fonduri de investiții din străinătate, cele din România nu prea au apetit pentru crypto. Am stat mai mult decât trebuia CITEȘTE ȘI Marius Morra, co-fondator TOKERO: Închidem runda 2 de finanțare până la finele lunii februarie. Discuții cu mai multe fonduri de investiții din străinătate, cele din România nu prea au apetit pentru crypto. Am stat mai mult decât trebuia

Piața a fost în suferință, însă, în primul rând la nivelul de lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 19,06 milioane lei (3,86 milioane euro). În absența ordinelor de cumpărare consistente, piața a fost în declin la nivelul indicilor: -0,92% atât pentru pentru indicele compozit BET-XT, -0,48 pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.988,30 de puncte, -0,93% pentru indicele energetic BET-NG și -1,04% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.227,37 de puncte este într-o ușoară retragere după ce impulsul ascendent care l-a adus la maximul ultimelor 4 luni și jumătate.

Bursa pierde un procent. Tranzacțiile cu acțiuni coboară sub reperul de 20 milioane lei

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz