Bursa pierde un sfert de procent. Volumele sunt mici, concentrate pe 2 acțiuni cu profil financiar

Bursa pierde un sfert de procent. Volumele sunt mici, concentrate pe 2 acțiuni cu profil financiar

Titlurile de stat au ținut capul de afiș la bursă într-o zi cu lichiditate slabă pe segmentul acțiuni

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 apr 2023

În ton cu piețele europene, bursa locală este pe un impuls ascendent pe termen scurt, care a fost corectat ușor de vânzări pe cele mai tranzacționate titluri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua de tranzacționare de la Bursa de Valori București a început cu un eveniment de deschidere prilejuit de listarea celor 5 emisiuni de titluri de stat vândute de Ministerul Finanțelor Publice în cadrul programului Fidelis. Respectivele instrumente financiare au intrat în ring la prețuri peste valoarea nominală, reflectând un interes care s-a văzut și prin subscrierile-record, care au depășit echivalentul a 3 miliarde lei.

Piața de acțiuni este, încă, în suferință prin prisma volumelor. Rulajul pieței pe segmentul principal a fost de doar 21,61 milioane lei (4,38 milioane euro), doar la jumătate față de media anilor precedenți care a adus promovarea BVB la statutul de piață emergentăn sub criteriile agenției de evaluare financiară FTSE Russell.

De ce au căzut peste noi scumpirile. Expansiunea monetară combinată cu reducerea ofertei sunt sursa inflației, spune un economist britanic. „Naționalizarea” piețelor de bonduri a distrus cel mai bun radar CITEȘTE ȘI De ce au căzut peste noi scumpirile. Expansiunea monetară combinată cu reducerea ofertei sunt sursa inflației, spune un economist britanic. „Naționalizarea” piețelor de bonduri a distrus cel mai bun radar

Nu mai puțin de 41,655 din această activitate a fost asigurată de emitenții care au marcat ultimul deceniu de tranzacționare de la BVB și care au marcat scăderi la nivelul capitalizării bursiere. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,61%, până la prețul de 19,49 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,51 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au retras cu 0,71%, până la prețul de 2,0900 lei/acțiune, pe transferuri de 4,49 milioane lei.

Sunt mișcări care au fost suficiente pentru a da direcția „roșie” a pieței, cu o alunecare cu 0,15% sub referință a indicelui compozit BET-XT și un declin de 0,25% al indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 12.467,08 puncte.

Bursa pierde un sfert de procent. Volumele sunt mici, concentrate pe 2 acțiuni cu profil financiar

Pe contrasens față de restul pieței, indicii sectoriali au avut aprecieri, respectiv un avans de 0,15% până la nivelul de 50.824,48 de puncte al indicelui financiar BET-FI și un câștig de 0,08% al indicelui energetic BET-NG.

Ultimul a fost tras în sus de aprecieri ușoare ale unor unor titluri care au întrunit schimburi relevante: +0,24%, până la prețul de 0,4980 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au întrunit cel de-al 3-lea rulaj al zilei, de 3,04 milioane lei, +0,32%, până la prețul de 9,33 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), ce au cumulat tranzacții de 1,22 milioane lei, și +0,30%, până la prețul de 330,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), ce au adunat transferuri de 1,13 milioane lei lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
transgaz
electrica
titluri de stat