Bursa, prinsă în ofsaid pe scădere de bursele europene

Bursa, prinsă în ofsaid pe scădere de bursele europene
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 feb 2016

Indicii principali de la BVB au suferit scăderi de 1,5-2% urmând mișcarea descendentă a piețelor de la Londra, Paris și Frankfurt din primele ore de tranzacționare, însă nu a mai prins și corecția pozitivă din finalul zilei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a avut un debut "roșu" de săptămână, amplitudinea deprecierii indicelui BET, de 1,67%, până la nivelul de 6.389,40 puncte, fiind comparabilă cu cea miercurea trecută în singura ședință de corecție la mișcarea de revenire susținută din februarie. Indicele compozit BET Plus a pierdut și el 1,56%, în timp ce indicele energetic BET-NG a avut cel mai sever recul, de 2,11%.

Doi emitenți din componența BET-NG au însumat tranzacții de aproape 10 milioane lei, jumătate din rulajul pieței regular. Acțiunile Romgaz (SNG) au pierdut 0,93% din valoare, până la prețul de 26,60 lei/acțiune, pe transferuri de 6,66 milioane lei. Titlurile Electrica au scăzut cu 0,33% și au închis la 11,96 lei, după schimburi de 3,25 milioane lei. Cele două acțiuni sunt printre puținele titluri care se mențin la cotații apropiate celor de la sfârșitul anului trecut.

OMV Petrom, bat-o vina!

Sectorul energetic de la BVB a fost tras în jos de scăderea cu 4,83%, până la prețul de 0,2365 lei/acțiune, pe tranzacții depășind cu puțin 866.000 de lei. Astăzi la Londra, în cadrul unei întrâlniri cu investitorii instituționali la Londra, ministrul Finanțelor Publice Anca Dragu, a anunțat că este o chestiune de săptămâni până când o lege a redevențelor și a profitului pentru companiile petroliere va ajunge în dezbatere publică, urmând ca din anul 2017 să intre în vigoare.

Cu același prilej, managerul Fondului Proprietatea (FP) Greg Konieczny a prezentat în fața unui grup de investitori instituționali nerezidenți performanțele societății pe care o reprezintă adăugând că acestea au fost afectate puternic de declinul titlurilor OMV Petrom. 

Conform prezentării FP, acțiunile celei mai mari companii listate la BVB, au avut din vara anului 2014, de când a început trendul descendent al cotației petrolului, un parcurs încă și mai slab decât mediile pieței. Astfel, titlurile OMV Petrom au subperformat atât în raport cu acțiunile unor companii regionale cu profil similar precum OMV sau MOL, dar și în raport cu indicele reprezentativ regional.

Statul român, câștigător net de pe urma prăbușirii prețului petrolului. OMV Petrom a achitat peste 11 mld. lei taxe și impozite în 2015 CITEȘTE ȘI Statul român, câștigător net de pe urma prăbușirii prețului petrolului. OMV Petrom a achitat peste 11 mld. lei taxe și impozite în 2015

Coincidență sau nu, titlurile cu simbolul SNP, care s-au tranzacționat în cea mai mare parte a zilei în jurul reperului de 0,245 lei/acțiune, au căzut către închiderea sesiunii de tranzacționare, după declarațiile lui Dragu făcute în jurul orei 12.00 ora Londrei, ora 14.00 ora României.

Mișcarea pe titlurile OMV Petrom a fost în oglindă cu cea a cotațiilor internaționale a petrolului. Către închiderea sesiunii londoneze, prețul țițeiului Brent a urcat din zona de 35,50 dolari/baril către 36,70 dolari/baril, de unde s-a corectat până în zona de 36,50 dolari/baril.

Traiectoria acțiunilor OMV Petrom a influențat și parcursul indicilor de la BVB, care au fost trași în jos către finalul sesiunii. Traiectoria descendentă a fost, iarăși, în contrast cu parcursul piețelor europene. Astfel, după o deschidere negativă și o tranzacționare pe "roșu" în primele două ore de tranzacționare, indicii de la Londra, Paris și Frankfurt au realizat o mișcare de revenire care a dus în primele două cazuri piața "pe verde".

EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut profit de 4,9 mld. lei în 2015, umflat de tranzacția Banca Transilvania – Volksbank CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut profit de 4,9 mld. lei în 2015, umflat de tranzacția Banca Transilvania – Volksbank

Mișcarea negativă de azi a fost puternic influențată de OMV Petrom, singurele titluri având scăderi de amplitudine apropiată de declinul indicilor fiind titlurile bancare. Acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 1,68%, până la nivelul de 9,93 lei/acțiune, pe transferuri de 2,39 milioane lei, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,47%, până la prețul de 2,35 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,06 milioane lei. Cele două acțiuni au făcut și obiectul unor tranzacții speciale pe piața deal, în valoare totală de 4,65 milioane lei, în ceea ce pare a fi o rearanjare de portofoliu, împreună cu transferuri similare pe titlurile Romgaz și Transelectrica (TEL).

Indicele BET-FI, un declin de 6 ori mai mic decât media pieței

Fondul Proprietatea (FP)  - care astăzi a organizat la Londra, împreună cu Franklin Templeton și Wood & Company, conferința Romania Investors Days - a pierdut 0,27% la nivelul capitalizării bursiere, în urma unei deprecieri sub media pieței a acțiunilor proprii, care au închis ședința de la BVB la prețul de 0,74 lei/acțiune.

În ansamblu, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,26%, până la valoarea de 27.255,45 puncte, într-o zi în care din structura sa SIF Transilvania (SIF3) a mai reunit transferuri de peste un milion de lei, pe fondul staționării acestor titluri pe nivelul de preț de 0,2675 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bursa
bvb
fondul proprietatea
greg konieczny
romgaz