Bursa recuperează aproape un procent. O parte din lichiditatea pieței este direcționată către segmentul de obligațiuni

Bursa recuperează aproape un procent. O parte din lichiditatea pieței este direcționată către segmentul de obligațiuni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 nov 2020

Într-o ședință în care cele mai tranzacționate acțiuni au avut evoluții divergente, interesul a fost capacitat de segmentul titlurilor de stat, atât pe piața secundară, cât și în oferta Ministerului Finanțelor Publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După 6 ședințe negative consecutive la Bursa de Valori București, piața a avut o tendință de revenire, impulsul de apreciere venind de la acțiunile-fanion ale ultimilor 10 ani, dar care nu au cumulat volume deosebite într-o zi pe ansamblu slabă, cu un rulaj de numai 27,67 milioane lei (5,68 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,22%, până la prețul de 2,0800 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,75 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,55%, până la prețul de 1,3100 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,68 milioane lei.

Profitul net la 9 luni al Socep Constanța s-a prăbușit de 6 ori CITEȘTE ȘI Profitul net la 9 luni al Socep Constanța s-a prăbușit de 6 ori

Acestea au avut capacitatea de a tracta întreaga piață: +0,92% pentru indicele compozit BET Plus, +0,51% pentru indicele energetic BET-NG și +0,93% atât pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 39.390,09 puncte, cât și pentru indicele reprezentativ BET care s-a stabilizat la nivelul de 8.936,25 puncte, după ce a ricoșat din media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa recuperează aproape un procent. O parte din lichiditatea pieței este direcționată către segmentul de obligațiuni

Tendința de la BVB a fost influențată și de ziua „verde” la nivelul burselor europene: +0,39% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,94% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,52% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,13% pentru indicele PX de la Praga.

Canal de transmitere a acestei stări de spirit, titlurile grupului austriac Erste (EBS), listate secundar la București, s-au apreciat cu 1,90%, pe volume echivalente cu 2,79 milioane lei. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 12,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,01 milioane lei, în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și ultimul transfer special din piața deal, în valoare de 6,25 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 0,94%, până la prețul de 26,25 lei/acțiune, pe o activitate de 5,90 milioane lei.

Titlurile de stat aduc la bursă noi investitori de retail

Povestea pieței locale se consumă, însă, pe segmentul obligatar care în piața reglementată a adunat transferuri de 8,46 milioane lei. Cele mai multe dintre acestea, în echivalent, 5,88 milioane lei, s-au realizat pe obligațiunile guvernamentale scadente în anul 2024 (R2408A), însă interes a existat și pentru titlurile cu maturitate în anul 2022 (R2208A), care au adunat schimburi însumând 1,18 milioane lei.

În paralel, pe piața primară, în oferta Ministerului Finanțelor Publice pentru 3 emisiuni cu diverse scadențe, astăzi s-au strâns ordine de aproape 17 milioane euro, mai mult decât dublu față de întreg rulajul din piața secundară, incluzând acțiunile, obligațiunile și certificatele.

În sistemul pieței s-au strâns aproape 4.900 de ordine, care reflectă un interes în creștere pentru piața de capital a românilor care au disponibilități bănești. În întâmpinarea acestui aflux, Intercapital Invest înființează Club 149, proiect de asociere a investitorilor în vederea dezvoltării mediului investițional. Urmare a unui parteneriat cu BRK Financial Group, membrii clubului ar urma să beneficieze de comisioane preferențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
titluri de stat
erste