Bursa românească atinge un nou maxim

Bursa românească atinge un nou maxim

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 dec 2021

Într-o sesiune cu volume moderate, indicele principal și-a consolidat, printr-un avans de 0,4%, poziția peste nivelul de 13.000 de puncte, cucerit cu o zi înainte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

După o etapă de ezitare prelungită, investitorii s-au activat la cumpărare și au imprimat un raliu de Crăciun la Bursa de Valori București, care a dus piața pe noi valori record. A fost vorba și de o fructificare a unui climat favorabil în care, la New York Stock Exchange, avem, de asemenea, maxime istorice. Indicele S&P500 s-a consolidat cu puțin sub reperul de 4.800 de puncte.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

La BVB, penultima ședință din an a fost una pozitivă, în care piața a doborât vârful precedent. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,40%, până la nivelul de 13.068,03 puncte, pe un rulaj de 45,33 milioane lei (9,16 milioane euro) al segmentului acțiuni, în linia valorii medii zilnice de tranzacționare a ultimilor ani.

Bursa românească atinge un nou maxim

Indicele BET-XT a câștigat 0,35%, cel mai important emitent din structura sa având o închidere în contrasens cu restul pieței. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au retras cu 0,19%, până la prețul de 2,6050 lei/acțiune, pe transferuri de 5,58 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,80%, până la prețul de 17,62 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,06 milioane lei.

Allianz-Țiriac Pensii Private a plasat bani ai viitorilor pensionari în acțiuni ale proprietarului Mega Image CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac Pensii Private a plasat bani ai viitorilor pensionari în acțiuni ale proprietarului Mega Image

Cea mai importantă activitate a zilei, în echivalent 6,00 milioane lei, am consemnat-o pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au urcat cu 0,52%, până la prețul de 39,00 lei/acțiune. De altfel, segmentul energetic a fost motor al creșterilor, cu indicele sectorial BET-NG supraperformând cu un avans de 0,96%.

Acesta a fost catalizat de saltul de 3,45%, până la prețul de 48,00 lei/acțiune, a titlurilor Nuclearelectrica (SNN), care au cumulat volume echivalente cu 4,54 milioane lei, și de creșterea cu 2,99%, până la prețul de 241,00 lei/acțiune, a titlurilor Transgaz (TGN) care au întrunit un rulaj de 1,51 milioane lei. Acestea au atins și un maxim intraday de 249,50 lei/acțiune, care este cea mai ridicată valoare a ultimelor 4 săptămâni.

Pe piața deal, singura tranzacție specială s-a realizat pe celălalt transportator energetic, Transelectrica (TEL). Aceasta s-a efectuat la prețul de 24,90 lei/acțiune, cu 10,18% peste referință, ceea ce i-a situat valoarea la 1,12 milioane lei. O ședință mai slabă au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP) care au câștigat numai 0,20%, până la prețul de 0,4920 lei/acțiune, pe transferuri de doar 1,12 milioane lei.

Un fost ofițer MApN, în trecut consilier al ex-premierului PSD Mihai Tudose, a fost numit director general la Transelectrica CITEȘTE ȘI Un fost ofițer MApN, în trecut consilier al ex-premierului PSD Mihai Tudose, a fost numit director general la Transelectrica

În contextul unor schimburi însumând 5,24 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,81%, până la prețul de 1,9800 lei/acțiune, susținând o apreciere de 0,19%, până la nivelul de 51.896,28 puncte a indicelui financiar BET-FI.

Prin contrast, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au suferit un recul de 4,44%, până la prețul de 0,9900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,34 milioane lei.

Într-un elan alimentat de introducerea lor în structura indicelui internațional FTSE All Cap, titlurile One United Properties (ONE) au urcat cu 1,87%, până la prețul de 1,3100 lei/acțiune. De asemenea, titlurile MedLife (M) au avansat cu 0,84%, până la prețul de 23,90 lei/acțiune, pe o activitate de 1,81 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica