Bursa românească, la a 4-a ședință negativă. Suntem conectați la turbulențele financiare antrenate de coronavirus

Bursa românească, la a 4-a ședință negativă. Suntem conectați la turbulențele financiare antrenate de coronavirus

Sursa foto: Maximusnd / dreamstime.com

scris 25 feb 2020

În contextul valului de vânzări de pe bursele lumii, și la BVB am consemnat o nouă zi marcată de deprecieri, pe volume sporite.

Stresul de pe piețele financiare internaționale s-a transferat și la București chiar dacă reacția este mai modestă, într-o notă de apatie care a caracterizat în general bursa românească în ultimii 2 ani față de mișcările din plan extern.

Indicele compozit BET Plus a supraperformat cotațiilor din piețele mature, cu un recul de 0,69%, iar amplitudinea a fost apropiată, -0,71%, pentru indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 9.779,14 puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent este deteriorat, cotația coborând atât sub ultimele minime relative, cât și sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească, la a 4-a ședință negativă. Suntem conectați la turbulențele financiare antrenate de coronavirus

Rulajul de 59,78 milioane lei (12,43 milioane euro) este semnificativ sporit față de media ultimelor 3 săptămâni, față de multe ședințe aproape triplă, denotă o credibilitate a mișcării. La fel și faptul că tendința descendentă pe termen scurt este condusă char de acțiunea-fanion a pieței locale. Și astăzi, pe transferuri de 11,99 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un declin de 0,60%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune, care încă mai conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,04 miliarde lei (2,71 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,25%, până la prețul de 15,82 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,22 milioane lei.

Scăderea prețului internațional al aluminiului cu 15% aduce Alro pe pierdere în 2019. Compania reclamă prețuri prohibitive la energie în România CITEȘTE ȘI Scăderea prețului internațional al aluminiului cu 15% aduce Alro pe pierdere în 2019. Compania reclamă prețuri prohibitive la energie în România

Cea mai mare lichiditate am consemnat-o astăzi la titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care, pe lângă o tranzacție specială în piața deal în valoare de 4,45 milioane lei, au adunat și în piața reglementată volume în echivalent 11,84 milioane lei. Cotația s-a retras cu 0,73%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune. Compania a anunțat de dimineață că și-a majorat anul trecut profitul net cu 4,55%, la 1,43 miliarde lei, în pofida reducerii producției proprii și a livrărilor cantitative către clienți, grație obținerii unui preț mediu de vânzare mai mare decât în 2018.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice energetic BET-NG a pierdut 0,78%, în linie cu media pieței, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 2,24%, până la prețul de 0,3930 lei/acțiune, pe o activitate de 3,34 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 15,40, pe fondul transferuri de 1,89 milioane lei, cu o zi înaintea raportării financiare anuale preliminare. Tot în staționare, la prețul de 314,00 lei/acțiune, au închis și titlurile Transgaz (TGN) care au adunat tranzacții de 1,12 milioane lei.

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 8,69 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,74%, până la prețul de 1,3450 lei/acțiune. Celelalte titluri ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi mult mai negativă, trăgând în jos indicele financiar BET-FI, pentru un declin de 1,33%, până la nivelul de 49.969,59 puncte. Din structura sa, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au suferit un șoc de 4,65%, până la prețul de 0,4100 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,12 milioane lei. Astăzi, emitentul a anunțat că are o solicitare de convocare a unor AGA din partea unor acționari concentrând 5,02% din acțiuni, pe ordinea de zi a acestora figurând atât modificarea Actului Constitutiv în sensul eliminării pragului de deținere, cât și un vot pentru pornirea acțiunii în răspundere împotriva directorului Mihai Fercală și președintelui Consiliului de Administrație Ștefan Szabo.

Pe transferuri de 1,41 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au depreciat cu 1,85%, până la prețul de 0,3190 lei/acțiune.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast