Bursa românească nu participă la raliul piețelor mari. Brokerii se uită la mediul politic pentru a vedea sensul cotațiilor

Bursa românească nu participă la raliul piețelor mari. Brokerii se uită la mediul politic pentru a vedea sensul cotațiilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 dec 2017

Într-o zi pozitivă pe bursele europene, indicii principali de la BVB au avut închideri „roșii”. Piața locală nu se poate conecta la trendul din piețele mari de acțiuni, iar Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest, spune că impactul negativ vine din mediul politic și ca urmare a măsurilor din zona guvernamentală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pauza de 4 zile calendaristice fără tranzacționare a readus investitorii cu „poftă” să „dea în butoane”. Evoluțiile au fost contradictorii, cu închideri divergente ale indicilor și celor mai tranzacționate acțiuni, pe fondul unei lichidități bune, rulajul din piața reglementată ridicându-se la 68,69 milioane lei (14,82 milioane euro). „A fost o ședință destul de agitată”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,17%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,18%, până la nivelul de 7.782,46 de puncte, într-o zonă în care se află în derivă de mai multe sesiuni. „Mă așteptam la o piață pozitivă astăzi, având în vedere ce se întâmplă și pe extern”, comentează Murgoci. Într-adevăr, cu excepția indicelui BUX de la Budapesta care a scăzut cu 1,00%, indicii europeni și regionali au avut aprecieri pe linie: +1,38% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,53% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,36% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,53% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,60% pentru indicile WIG20 de la Varșovia și +0,32% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Activitatea de tranzacționare a fost intensă în piața deal, transferurile speciale ridicându-se la 22,14 milioane lei. Cel mai mare dintre acestea, în valoare de 14,69 milioane lei, a fost efectuat cu 17,38 milioane acțiuni Fondul Proprietatea (FP). Murgoci de la Estinvest observă că și celelalte acțiuni care au fost obiectul unor operațiuni de tip deal, cele ale Băncii Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), OMV Petrom (SNP) și Electrica (EL) sunt cele care de regulă sunt parte a portofoliilor investitorilor instituționali.

Tranzacții în valoare de 27,5 milioane lei pe FP și zi „verde” pentru SIF-uri

În piața reglementată, pe primul loc s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea au staționat la prețul de 0,8450 lei/acțiune, pe tranzacții de 12,87 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, un număr de 1,67 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 1,40 milioane leiPe același segment al fondurilor închise, titlurile SIF au consemnat astăzi aprecieri, fapt care a favorizat avansul de 0,99% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 38.847,63 puncte.

„Volumele sunt foarte mici. Creșterea nu știu dacă putem să luăm în considerare”, afirmă brokerul de la Estinvest. Cel mai lichid dintre SIF-uri, a fost astăzi SIF Transilvania (SIF3), cu transferuri de 3,92 milioane lei, al cărei cotație a urcat cu 0,82%, până la prețul de 0,2470 lei/acțiune.

Tranzacții de 24,61 milioane lei pe acțiunile bancare

Al 2-lea rulaj al zilei, cu schimburi de 11,82 milioane lei în piața reglementată și o tranzacție specială în piața deal în valoare de 3,15 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania care s-au depreciat cu 0,92%, până la prețul de 2,1450 lei/acțiune. Instituția de credit a anunțat că săptămâna trecută a achiziționat, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, un număr de 1,67 milioane acțiuni proprii, pentru care au plătit suma de 3,61 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale, a închis la prețul de 13,00 lei/acțiune, cu 0,46% peste referință, pe fondul unor volume echivalente cu 7,26 milioane lei în piața regular și transferuri de tip deal de 2,38 milioane lei.

Volume mai slabe pe segmentul energiei

Segmentul energetic de la BVB, al cărui indice sectorial a coborât cu 0,47%, a rămas în planul secund al tabloului bursier de astăzi. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom, a avut și cea mai relevantă activitate de tranzacționare. Astfel, în piața reglementată, titlurile celei mai mari companii petroliere românești s-au apreciat cu 0,70%, până la prețul de 0,2890 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,96 milioane lei, în timp ce pe segmentul deal un transfer special cu 5,65 milioane acțiuni cu simbolul SNP a avut valoarea de 1,62 milioane lei.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 0,94%, până la prețul de 31,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,88 milioane lei. Tendința descendentă se accelerează pe titlurile Electrica, care au scăzut și astăzi cu 2,56%, până la prețul de 11,44 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,44 milioane lei. Acțiunile Electrica, ce se află pe minimele ultimelor 12 luni, au atins intraday chiar și o valoare mai coborâtă, de 11,30 lei/acțiune.

Accentuarea declinului pe titlurile companiei care a raportat la 9 luni un profit net cu aproape 80% mai mic arată o slăbiciune a pieței românești. Murgoci de la Estinvest afirmă că tendința negativă de la BVB, prin contrast cu cea a piețelor mari de equities care escaladează maxime, este o consecință a mediului politic, a măsurilor luate la nivel guvernamental. Spune că brokerii și investitorii urmăresc viața politică, pentru a reacționa ca atare. „Se pare cp aceasta este cea care dă sensul pieței noastre în acest moment”, a conchis Murgoci.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel murgoci
estinvest
bvb
bursa
omv petrom
brd
banca transilvania
fondul proprietatea