Bursa românească nu se cuplează la raliul extern. Indicele BET pierde 2 treimi de proces

Bursa românească nu se cuplează la raliul extern. Indicele BET pierde 2 treimi de proces

Sursa foto: Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 oct 2022

Sesiunea a fost marcată de o lichiditate slabă pe segmentul acțiuni care a depășit cu numai 2 milioane lei tranzacțiile cu obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piețele de acțiuni internaționale au avut un raliu furibund, accelerând mișcarea ascendentă din zilele precedente. Indicele Dow Jones Average Industrial ed la New York Stock Exchange a depășit pragul de 32.000 de puncte și indicele DAX40 din Germania a testat intraday reperul de 13.200 de puncte.

Bursa românească nu a avut forța de a se cupla la acest elan. Au lipsit ordinele de cumpărare consistente. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,18 milioane lei (3,11 milioane euro), cu cea mai lichidă acțiune, cea a Fondului Proprietatea (FP) cumulând schimburi de doar 3,71 milioane lei pe fondul unui recul de 1,69% a cotației, până la nivelul de 1,7400 lei/acțiune.

DECIZIE Mișcare majoră în curierat - NemoExpress, companie de 20 de ani pe piață, a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI DECIZIE Mișcare majoră în curierat - NemoExpress, companie de 20 de ani pe piață, a intrat în insolvență

O depreciere de o amplitudine apropiată, -1,46%, s-a înregistrat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au închis la prețul de 17,54 lei/acțiune, pe a 2-a activitate din piața reglementată, de 3,67 milioane lei.

Sunt mișcările care au dictat evoluția în ansamblu a bursei: -0,58% pentru indicele compozit BET-XT,  -0,62% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 47.365,06 puncte, și -0,68% pentru pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 10.805,82 de puncte se află din punct de vedere pe o reacție negativă după testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească nu se cuplează la raliul extern. Indicele BET pierde 2 treimi de proces

Pe contrasens față de restul pieței, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,35%, tras în suis de cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP) care a urcat cu 0,79%, până la prețul de 0,4460 lei/acțiune, pe transferuri de 2,26 milioane lei.

EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate

Volumele slabe de pe segmentul acțiuni a fost parțial compensat de o lichiditate sporită pe alte 2 piețe. Astfel, tranzacțiile cu obligațiuni s-au ridicat la 13,22 milioane lei (2,71 milioane euro), cele mai multe, în echivalent 10,46 milioane lei realizându-se pe emisiunea de titluri de stat denominată în euro cu scadența în decembrie 2025 (R2512AE). De asemenea, schimburi de 2,00 milioane lei au fost efectuate cu titlurile obligatare ale BRK Financial Group cu maturitate în anul 2026 (BRK26).

Casa de brokeraj clujeană a asigurat, de asemenea, ca market-maker, transferuri de peste 1 milion de lei pentru 2 intrumente de tip turbo având activ suport indicele american Dow Jones Average Industrial pe o piață a certificatelor care a totalizat 5,27 milioane lei (1,08 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
brk financial
titluri de stat